mobiluygulama.com

14 yaşındaki genç kız, Alzheimer hastaları için uygulama geliştirdi!

Alzheimer hastaları için uygulama

Yazılımcılık yeteneklerinden yola çıkarak, Alzheimer hastası büyükannesinin aile bireylerini hatırlamasına yardımcı olacak bir uygulama geliştiren Emma Yang, başarısı ile bir anda gündeme oturdu. Hafıza kaybı ile karşı karşıya kalan Alzheimer hastaları için uygulama, ciddi bir umut ışığı olmuş durumda.

Emma Yang Kimdir? 

Genç programcı henüz 8 yaşındayken, büyükannesinin daha da kötüleşmekte olan Alzheimer hastalığı ile tanıştı. Her geçen yıl belleğinin daha da zayıflaması nedeniyle sorunları artan ve aile bireylerini unutmaya başlayan büyükannenin bu durumu karşısında Emma Yang kayıtsız kalamadı. Genç yaşlarda içine girdiği kodlama dünyası sayesinde, büyükannesine yardımcı olmaya ve onun için bir uygulama geliştirmeye karar verdi.

Teknolojiye ilgisinin 11 veya 12 yaşlarında başladığını belirten Yang, teknolojik bilgisini insanlara yardım etmek amacıyla sosyal girişimlerde kullanmak istediğini ve kendisini bu yönde geliştirdiğini belirtti.

Bu konuda birçok deneyim yaşayan genç kız, hastalığın yalnızca hastayı değil; çevresini de derinden etkilediğini ve bu nedenle bu alana ilgisinin daha da arttığını söyledi. Alzheimer hastaları için uygulama geliştirme fikrinin de bu ilginin bir sonucu olduğunu anlattı.

“Zamansız” Uygulaması Nedir?

Türkçe’ye çevrildiğinde “Zamansız” olarak adlandırılan “Timeless” uygulaması, Alzheimer hastalarının hayatını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Çünkü uygulama, hastanın arkadaşlarının ve ailesinden kişilerin fotoğraflarının taranmasına olanak sağlıyor.

Uygulama, aynı zamanda hastaların da yüzünün taranmasını sağlıyor. Böylece hasta, kim olduğunu görebiliyor ve ailesi ile ilgili detaylı bilgilere kolayca ulaşıyor. Bunun neden önemli olduğunu merak edenler için konuyu biraz daha detaylandıralım.

Eğer hasta kişiler, yanlarındaki kişinin kim olduğu konusunda herhangi bir fikre sahip değilse, bu durumda o kişinin fotoğrafını çekip uygulamaya kim olduğunu sorabiliyorlar. Böylece uygulamadan otomatik olarak cevap alarak, o kişinin kim olduğunu öğrenme imkanını elde etmiş oluyorlar.

Son anlattığımız bu özellik, aslında hastanın güvenliği açısından da son derece önemli. Bu sayede hastanın kötü niyetli kişiler tarafından kandırılma şansı pek kalmıyor. Tabii ki doktorların önerileri doğrultusunda bu hastalar için ek önlemler almakta fayda olabilir. Ama yine de uygulamannın, bu tip hastalar için kıymetli bir katkı yarattığı ortada.

Aile bireylerinin isimleri ve resimleri üzerine önemli bir rehber olma niteliğini taşımakta olan bu uygulamanın, hastalara bazı uyarıları verdiği de görülüyor. Örneğin üst üste yaptığı aramalarda, daha önce yaptığı aramayı hatırlatıyor.

Yüz tanıma ile ilgili çalışmalar yapan Kairos firmasının danışmanlarıyla bağlantı kuran Emma, iOS işletim sistemi için geliştirdiği bu uygulamayı zenginleştirdi.

Bu konuda maddi destek toplamakta olduğunu açıklayan Emma Yang, uygulamanın dünya genelinde ne zaman kullanıma sunulacağı ile ilgili net bir tarih belirtmedi. Bununla birlikte Alzheimer hastalığının erken dönemlerinde olan hastalar için uygulamanın şu an yeterli seviyede olduğunu söyledi.

Genç yaşına rağmen duyarlılığı ile gönülleri feth eden Emma’nın çalışmalarına destek olmak ve gelişmelerden haberdar olmak için bu siteyi takip edebilirsiniz.

Siz, Timeless uygulamasını nasıl buldunuz? Bu tip sağlık uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.