Gün geçmiyor ki, çöp niteliğinde uygulamalar trend olmasın, her yerde reklamı çıkmasın. Biliyorum Kwai ve Musical.ly’i çok gömmedim ama Nonolive elimden kurtulamayacak dostlar.
İlk başlarda Kwai‘yi gördüğümde, bu ne? Daha kötüsü olamaz herhalde, diyordum ama Musical.ly‘i görünce daha da kötüsü yoktur dedim ve beterin beteri varmış Nonolive geldi.
Şimdi bu saydığım uygulamalara çöp dememin nedeni uygulamaların arayüzü falan kötü olduğundan değil. Aksine güzel arayüzleri var. Bu uygulamalar çöp çünkü kitlesi de çöp.
Normalde asla ve asla telefonuma indirmeyi bırakın Store’dan bakmayacağım uygulama Nonolive’i sizler için indirdim. Zorunda kaldım… Hesap açmadan girebilir miyim umuduna girdim ama Facebook, Google, Telefon numarası gibi giriş alternatifleri var. Battı balık yan gider diyerek Google seçtim ve girişten sonra bir de telefon numarası istedi. O an okkalı bir küfür sallamamak için zor tuttum kendimi.
Neyse güç bela girdim uygulamaya. Her şey iyi hoş ama kitle leş… Atılan videolara hiçbir lafım yok, herkes istediği videoyu atabilir, lafım tamamen o videoların altına gelen yorumlara.
Bu uygulamayı indiren millet ne düşünüyordu bilinmez ama istisnasız her videonun; konusu ne olursa olsun, kim atmış olursa olsun, her videonun altında cinsel dürtülerini bastıramamış, bastırmaktan yana olmamış, uygulamayı çöp çatanlıktan daha kötü bir amaç uğruna kullanan insanlarla dolu.
Uygulamanın Store’daki adının altında kocaman “Ebeveyn Rehberliği” yazmasından aslında uygulamanın ne derece tehlikeli olduğu, ne derece kullanılmaması ve yüklü olan telefonlarda çocukların eline geçmemesi gerektiği nevi belli.
Telefon numaraları, adresler ve daha nice kötü ve çirkin yorumları okumaya daha fazla dayanamadığımdan uygulamayı çok fazla inceleyemedim ama gördüğüm uygulama özelliklerinden bahsedeceğim.
Nonolive Ama Non-Live
Uygulamanın beyanı canlı yayın üzerine. Yani bir takım insanlar uygulamaya giriyor ve canlı yayınlar başlatıyor ve izleniyorlar. Uygulama sadece canlı yayınlamayla kalmıyor aynı zamanda o yayınları tekrar izleme ve hatta canlı olmayan videolar paylaşma fırsatı da veriyor.
Para getireceğini ümit ettiklerinden sanırım PUBG, Minecraf, Lol ve Clash of Clans gibi popüler oyunlara da el atıp bu oyunların canlı ve kayıt yayınlarına da yer verilmiş. Kısaca her daldan ekmek yemeye çalışmışlar ama oyun kısmı tutmamış.
Bunun dışında çeşitli konularda videolar da mevcut. Dans edeni de var, makyaj yapanı da, sohbet edeni de, oyun oynayanı da. Çeşitlilik olması güzel ama bu kadar karma bir kitlenin bir araya gelmesi, getirilmesi ne kadar doğru bir seçim bilemiyorum.
Uygulama oyunlarla biraz Twitch ekmeği, makyaj ile hem YouTube hem Instagram ekmeği, danslı ve müzikli videolarla Kwai ve Musical.ly ekmeği yemeye çalışıyor bence. Her ne kadar istedikleri minvalde ilerlemiyor olsa da bir kitlesi var sonuçta.
Uygulama arayüzü tıpkı Kwai ve Musical.ly gibi Takip, Canlı, Video ve Keşfet sekmeleri var. Kendi profiliniz de var. Uygulama Kwai ve Musical.ly’nin aksine video çekerken sizlere efektler vermiyor sadece müzik ekleyebiliyorsunuz.
Kamera butonuna bastığınızda 3 seçenek çıkıyor: Video çek, Canlı yayın ve Oyun yayını. Oyun yayınını seçerseniz belli ayarlar yapıyorsunuz. Oyun adı ve başlık seçmeniz gerekiyor. Dilerseniz bu yayını bilgisayardan da yapabiliyorsunuz. Tabi o arada Twitch uykusunda kabus falan görüyor.
Uygulama Musical.ly gibi kategorizasyon sistemine sahip. Bu da uygulama içerisinde gezinmeyi kolaylaştıran bir durum. Çeşitli etiketler sayesinde seçtiğiniz konudaki videoları görebiliyorsunuz.
Nonolive içerisinde satın almalar içeren bir uygulama. Değişik vakitlerde yapılan etkinliklerle size para kazandırmayı da vadediyor. Dilerseniz yayıncılara hediye bile yollayabiliyorsunuz.
Uygulamayı Google Play Store’da 10.000.000+ kişi indirmiş ve 128.211 kişinin geri bildirimine bağlı olarak 4,0 puan almış. App Store’da ise 4,1. Şahsen geri bildirim sayısını az bulmama karşın puanlamayı yüksek buldum.
Sizler de bu saçma sapan dünyayı merak ediyorsanız aşağıdaki linklerden indirebilir. Dilerseniz şuradan sitesini ziyaret edebilirsiniz.