Haziran ayında Şangay’da tanıtılan ve mobil cihazlara ekran konusunda devrim niteliğinde bir inovasyon getiren Vivo Nex, yakın bir zamanda global pazarda yerini bulacak. Peki sıfır çerçeveli ekran mümkün mü, gelin biraz da bunu irdeleyelim.
Vivo Nex: Gizlenebilen Bir Kamera Hayal Edin
Iphone X’in tasarım açısından oldukça eleştirildiği çentik konusuna, muhteşem bir inovasyonla çözüm bulan Vivo Nex, kamerasını gizlenebilir olarak tasarladı.
Kamera, tamamen sessiz ya da seçeceğiniz 3 ses efektinden biriyle ortaya çıkıyor. Ayrıca göze çarpan eksi yanlarından birisi, normal kameranın açılma süresinden biraz daha geç açılması olabilir.
Kamerayı açtığınızda ortaya çıkan ve işinizin bittiği noktada tekrar telefonun içine gömülen bir sistemle, 91,24 seviyelerinde ekran-gövde oranını yakalamış durumda. Bu oran da çerçeveyi “varla yok arasında” şeklinde tanımlamamız için gayet yeterli.
Diğer bir kötü yanı da kamerayı biraz dikkatli kullanmak gerekiyor. Cebinize koyarken kamerayı açık unutmanız durumunda zarar görmesine zemin hazırlamış olabilirsiniz. Elbette ki, her yenilik beraberinde bunun gibi bir takım sorunları da getirebiliyor.
Arka kamerası 12 mp ve 5 mp olmak üzere 2 adet olarak karşımıza çıkıyor. Kameralardan 12 mp olanı f1.8, 5 mp olanı ise f2.4 diyafram değerine sahip. Ön kamera ise 8 mp ve f2.0 diyaframla karşımıza çıkıyor.
Optik sabitleyiciye sahip olan kamerayla, video çekerken oluşan titremelerin de önüne geçilmiş durumda. Arka kamerayla 4k çözünürlükte, ön kamerayla ise 1080p kalitesinde videolar çekebiliyorsunuz.
Elbette ki böyle bir yenilikle karşımıza çıkan Vivo Nex, kamerasına olan beklentileri oldukça yükseltiyor. Aslına bakarsanız, görüntü kalitesi bakımından piyasadaki diğer telefonların üzerine çıkamıyor.
Tasarımda Daha Özgür
Vivo Nex, çentik problemini aşmasıyla birlikte 6.59 inc genişliğinde, 1080×2316 çözünürlüğünde ve 19:3:9 en boy oranında bir ekranla; video izlerken, oyun oynarken ya da ekranda birden fazla işlem yaparken, diğer telefonlara nazaran daha etkileyici bir deneyim sunuyor. Ancak bu kadar büyük bir ekran, tek elle kullanımı oldukça zorlaştırıyor.
Telefonun tasarımında ses ve kapatma tuşları alıştığımız şekildeyken, fiziksel bir parmak izi okuyucu olmaması göze çarpıyor. Parmak izi okuyucu ekranın içine gömülü bir biçimde tasarlanmış.
Geliştirme bağlamında değerlendirecek olursak kıymetli. Ancak, fiziksel parmak okuyucular kadar hızlı çalışmıyor. Zaman zaman 3-4 defa denemeniz gerekiyor.
Telefonun alt kısmında mono bir hoparlör yer alıyor. Hemen yan tarafındaysa sim kartı girişi mevcut. Ayrıca telefonda çift simkart desteği ve 3.5 mm kulaklık girişi mevcut.
Parmak izinde olduğu gibi, ahize de ekranın içine gömülü olarak tasarlanmış. Dışarıdan baktığınız zaman hiçbir şekilde fark edilemiyor.
Telefonun çerçeveleri metal ve arka yüzeyi cam şeklinde tasarlanmış. İlk izlenimde tamamen siyah gibi gözükmesine rağmen üzerine ışık geldiği takdirde renklerin parladığını görebilirsiniz.
Teknik Özellikler
İşletim Sistemi: Qualcom Snapdragon 710
Ekran: 6.59 inc
Çözünürlük: 1080×2316
En-Boy Oranı: 19:3:9
Ön Kamera: 8 mp f2.0
Arka Kamera: Çift Kamera(12 mp f1.8, 5mp f2.4 )
Depolama : 128 GB / 256 GB
Batarya: 4.000 mAh
Ram: 6/8 gb
Ekran boyutu ve öğelerin yerleşimi konusunda çeşitli çözümlerle gelen cihazın piyasaya sürülmesini merakla bekliyoruz.