1 milyarı geçen kullanıcı sayısına sahip WhatsApp uygulaması, sunmuş olduğu kaliteli mesajlaşma ve sesli sohbet ortamıyla, kendini rakiplerinden farklı bir yere konumlandırmayı başarıyor. Şüphesiz bunda uygulama üzerinde yapılan güncellemelerle kullanıcılara daha verimli bir deneyim yaşatma çabasının büyük payı var. Ancak tüm bu başarılara rağmen, WhatsApp‘ın tahtını elinden almaya aday bir uygulama da bulunuyor. Bu uygulama, 800 milyonu aşkın kullanıcısıyla Viber uygulamasından başkası değil.
Viber uygulaması her geçen gün kendisini daha da geliştirerek bu hızda ilerlemeye devam ederse, en yakın rakibi olan WhatsApp‘ı açık ara farkla geride bırakacağı kesin gibi görünüyor. Viber‘in WhatsApp‘ı geride bırakan özelliklerine geçmeden önce, isterseniz iki rakip uygulamanın ne gibi ortak özellikleri var bir göz atalım.
Viber ve WhatsApp’ta Kullanılan Ortak Özellikler
En belirgin ortak özellik iki uygulamanın da ücretsiz bir şekilde kullanım imkanı tanımasıdır. Bunun dışında;
- Uçtan uca şifreleme yöntemi
- Grup sohbetleri yapabilme
- 3G, 4G ve Wi-Fi üzerinden erişim sağlama
- Google Asistan ve Siri Uygulamalarıyla bağlantı kurabilme
- iOS, Android ve Windows işletim sistemli cihazlardan giriş yapabilme
- Mesajlaşma, sesli ve görüntülü görüşme
- Fotoğraf, video, ses dosyası ya da çeşitli formatlarda dosyaları mesaj üzerinden gönderebilme
Viber’den 5 Harika Özellik
1VolP Özelliği
WhatsApp ya da Viber, her iki firma da kendi uygulamaları üzerinden diğer kayıtlı kullanıcıları ücretsiz bir şekilde arayabilmemize imkan tanıyor. Ancak iş, uygulamayı cihazına yüklememiş birisini aramaya geldiğinde, bu konuda Viber bir adım önde. Çünkü Viber uygulamasını kullanarak normal mobil ya da sabit telefonları çok düşük ücretler karşılığında kolay bir şekilde arayabiliyorsunuz. VolP özelliğine sahip Viber Out‘u bünyesinde bulunduran uygulama ile kullanıcı hesabınıza kredi kartı ya da PayPal üzerinden kredi yükleyerek arama yapabiliyorsunuz.
2Masaüstü Erişim İmkanı
WhatsApp‘ta Windows ve Mac sistemli cihazlar üzerinden bağlantı kurulabilse de bu sadece mesajlaşmayla sınırlı kalıyor. Sesli ya da görüntülü olarak birisiyle iletişim kurmak istediğinizde ise uygulamanın yüklü olduğu mobil cihaza geçiş yapmanız gerekiyor.
WhatsApp‘ın bu yönü göz önüne alındığında Viber‘in sağladığı kolaylık açık ara farkla önde diyebiliriz. Günlük hayatınızda kullandığınız sohbet seçeneklerine kolay bir şekilde erişebileceğiniz masaüstü uygulaması ile dilediğiniz herhangi bir kullanıcıyla mesajlaşmanın yanında görüntülü ve sesli arama da yapabiliyorsunuz. Bunun yanında Viber Out üzerinden rehberinizdeki diğer kişileri de sesli olarak arayabiliyorsunuz.
3Gizli Hesaplar ve Sohbetler
Viber dünyanın en gizli iletişim deneyimi olma yolunda ilerlediği için bu iddiasının arkasında durarak gizli hesapları da bünyesine katmak istiyor. Bu tür sohbetlere erişim için uygulama içerisinde yer alan genel butonuna tıklamanız gerekiyor. Gizli hesapların ayarları genelde popüler markalar ya da ünlü kişiler tarafından yapılıyor. Çünkü bu yolla belirli bir kitleye ulaşmak daha kısa sürede gerçekleşebiliyor. Bunun dışında siyaset, fotoğraf, müzik ya da diğer alanlarda başlıklarla açılmış gruplarda Viber‘de sıklıkla kullanılıyor. Bu tür gruplarda paylaşımları beğenebileceğiniz gibi bazı hesaplara mesaj da atabiliyorsunuz.
4Gizli Sohbet
Eğer sohbetinizin gizli kalmasını istiyorsanız, Viber tam da sizin aradığınız uygulama diyebiliriz. Bunun için yapmanız gereken, sohbet etmek istediğiniz kişinin adına tıklayıp sohbet bilgisi ve ardından da bu sohbeti gizle butonunu seçmek. Bu işlemleri yaptıktan sonra kendi belirlediğiniz PIN ile sohbete giriş yapabilirsiniz.
5Oyun Oynama
Bilindiği üzere WhatsApp içerisinde oyun oynayabileceğiniz herhangi bir bölüm bulunmuyor. Viber oyun tutkunlarını bu zevkten mahrum bırakmamak adına kullanıcılarına güzel bir sürpriz yapmış. Uygulama üzerinden kişiler listenizdeki diğer kullanıcılarla karşılık olarak oyun oynayabileceğiniz bir oyun listesi bulunuyor.
Bu yazımızda sohbet uygulamaları içerisinde önemli bir yere sahip olan Viber uygulamasının en büyük rakibine göre bazı avantajlarından bahsettik. Eğer bunlara rağmen WhatsApp‘tan vazgeçemem diyorsanız, bu yeniliklerden geri kalmamak adına iki uygulamayı birden kullanmayı deneyebilirsiniz.