Rusya Telegram uygulaması ile ilgili önemli bir karar aldı. Başkent Moskova’da bulunan bir mahkeme, ülkenin mesajlaşma uygulaması Telegram’ı yasakladı.
Rusya Telegram Uygulamasını Neden Yasakladı?
Mahkemeden çıkan yasaklama kararı kullanıcıları oldukça şaşırttı. Aslında bu karar, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişimi Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) tarafından yapılan şikayet nedeni ile alındı.
Yasağın ardındaki en büyük neden mobil uygulamanın kararıydı. Telegram, mesaj uygulamasının şifre kodlarını Rusya Federal Güvenlik Servisi ile paylaşmayı reddedince, kurum tarafından mahkemeye verilmişti.
Telegram’ın kurucusu olan Pavel Durov ise şifre kodlarının istihbarat ile paylaşılmasının gizlilik yasası gereğince anayasa ihlali olacağını ifade etmişti. Ancak mahkeme onun gibi düşünmedi.
Uygulama Yasaklandı
Mesajlara ulaşma isteğinin altındaki en büyük neden “potansiyel teröristler”e erişebilmekti. Rus güvenlik güçleri de bu nedenle mesajlaşma uygulamasına erişim talep ediyordu.
Ancak bu inatlaşma, uygulamanın yasaklanması ile son buldu. Şimdi temyiz sürecinin tamamlanması bekleniyor. Böylece birkaç hafta içinde söz konusu yasak yürürlüğe girmiş olacak.
Telegram Nasıl Bir Uygulama?
Telegram çok kullanılan bir mesajlaşma uygulamasıdır. 2013 yılında faaliyet göstermeye başlayan mobil uygulamanın 200 milyon kullanıcısı bulunmaktadır.
Uygulama aracılığı ile mesaj ve video paylaşmak isteyenler 5 bin kişilik gruplar oluşturabiliyor. Üstelik uygulama siyasi aktivistler arasında da son derece popüler. Hatta istihbarat birimleri, cihatçıların uygulamayı kullandığını iddia ediyor.
Şifreler İstenince İpler Gerildi
2017 yılının Eylül ayında Rusya’nın istihbarat örgütü olan Federal Güvenlik Servisi (FSB), mobil uygulamanın şifrelerini talep etti. Ancak bu talep reddedildi.
Red cevabının gelmesinin ardından Rus güvenlik birimleri mesajlaşma uygulaması Telegram’ı mahkemeye verdi.
Uygulamanın kurucusu Durov, şifrelerin verilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını ve bu davranışın anayasaya aykırı olacağını savunuyordu. Uygulamanın geleceği önümüzdeki günlerde alınacak kararların ardından belli olacak.