Son yıllarda artan akıllı telefon çılgınlığı insanları, içine çekmeye devam ediyor. Öyle ki insanlar, gelirleri yüksek olmasa bile son model telefonlara inanılmaz paralar ödemekte sakınca görmüyor. En yeni uygulamaları kullanmak, anlık olarak sosyal medyada yaşanan gelişmeleri takip etmek bir nevi prestij meselesi olmuş durumda. Ancak bu durum farkında olmadan toplumda ciddi bir akıllı telefon bağımlılığı yaratıyor.
Günün büyük bir kısmında akıllı telefonlarımıza bakıyor, her boş kaldığımız anda çevremizi izlemek, kitap okumak veya herhangi bir başka aktivitede bulunmak yerine, hemen telefonlarımıza “atlıyoruz”. Peki, bu durum düşündüğümüzden daha büyük bir sorun olabilir mi? Son zamanlarda yapılan çeşitli araştırma ve tartışmalarla bu soruya yanıt aranıyor. Bugünkü yazımızda da bu araştırmalardan birine değineceğiz.
Derste Telefon Kullanan Öğrenciler
Akıllı telefon bağımlılığı, her yaştan kullanıcıyı farklı boyutlarda etkilese de bu durumun genel olarak insanların psikolojik ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilediği düşünülüyor. Küçücük çocukların bile ellerinde akıllı telefonlar görmemiz ve bu durumun bazı anne babalarca normal görülüp teşvik edilmesi kafalardaki soru işaretlerini iyice artıyor.
Bu endişelerin ne ölçüde gerçekçi olduğunu anlamak adına yapılan bazı araştırmalar ise oldukça ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Bu çalışmalardan biri de yakın zamanda Belçika’da gerçekleştirilmiş. Ghent ve Anvers üniversitelerinin araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, akıllı telefon bağımlılığı ile ilgili olarak üniversite öğrencilerinin durumu ele alınmış.
Akıllı telefon kullanımının öğrencilerin sınav başarılarını ne derece etkilediğini merak eden araştırmacılar, üniversitelerin birinci sınıfında ekonomi ve sosyal bilimler bölümlerinde eğitim gören öğrencileri araştırmaya dahil etmişler. 700 kadar öğrenci üzerinde yapılan bu araştırmaya göre öğrenciler,
- Ders sırasında saat başı üç defa,
- Çalışma sırasında ise iki defa akıllı telefonlarını kullanmışlar.
Bu rakamlar, ortalama rakamlar ve bu ortalamanın üzerinde akıllı telefon kullanan öğrencilerin notları, diğer öğrencilere göre 20 puan düşük çıkmış.
Ortalamanın altında akıllı telefon kullanan öğrencilerin yüzde 70’i sınavlardan geçer not alırken, ortalamanın üzerinde akıllı telefon kullanan öğrencilerin ise yüzde 61’i geçer not almış.
Araştırmacılara göre akıllı telefonlar daha çok eğlence amaçlı kullanılıyor. Ancak ders ve eğlence arasında bu şekilde gidip gelmeler, öğrencilerin zihinsel olarak yorulmasına, dolayısıyla verimsiz olmasına neden oluyor. Bu da sınavlarda başarı oranını düşürüyor.
Araştırmacılar, bu sonuçlara bakarak akıllı telefon kullanımının düşürülmesi için anne babalara çağrıda bulunuyor.
Peki siz, akıllı telefon kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Çocuk, genç ya da yaşlı, sizce hepimiz çoktan bağımlı mı olduk? Buna nasıl dur diyeceğiz? Düşüncelerinizi bize yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.