Çin’in Amazon ve Apple için casus çip ürettiği ve bu çipleri söz konusu iki firmanın sunucularına yerleştirdiği iddialar arasında. Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler, pazarın büyüklüğü ve kar oranları ile firmalar arasında her geçen gün artan ve yaşanan rekabet, yasal olmayan yollara bile taşınıyor gibi gözüküyor. Peki Amazon ve Apple’ı sorgulamak zorunda bırakan casus çip nedir? Ne gibi zararlara yol açıyor?
Amazon ve Apple İçin Casus Çip İddiası
Geçmişi 2015 yılına kadar dayanan iddiaya göre, Çin hükümeti yerel teknoloji üreticilerine merkezi Amerika’da şirketlerin sunucuları için üretilen ve gönderilen anakartlara, bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan casus mikroçip yerleştirilmesini zorunlu kılıyor.
Yerleştirilen bu mikroçipler ilgili sunuculara ve verilere uzaktan erişim sağlıyor. Sağlanan uzaktan erişim sayesinde istenilen veriler çalınabiliyor. Bloomberg’de yayınlanan habere göre Amerika merkezli 30 şirket Çin tarafından sunucu anakartlarına yerleştirildi. Olayın diğer bir yüzü ise, dünyanın en büyük sunucu anakartı üreticisi olan Super Micro Computer’in ürettiği anakartlara casus çipleri zorla yerleştirdiği iddiası. Peki Amazon ve Apple şimdi ne yapacak?
Bilgisayar Ekipmanlarına Casus Çip Eklendi!
Başta Apple ve Amazon olmak üzere 30 farklı Amerikan şirketine sürücü anakartı üreten Supermicro ile Apple arasında yaşanan bir sorun nedeniyle, Apple’ın 2016 yılından beri firmadan anakart temin etmiyor.
Casus çip olayının odağında bulunan iki dev firma olan Amazon ve Apple durumu kabul etmiyor. Söz konusu durumun uzun zamandır hükümet kanalı ile araştırıldığını dile getiriyor. Yazılım dünyasında meydana gelen casusluk ya da sistem açıkları yapılan güncellemeler ile kapatılabiliyor. Ancak donanım seviyesinde yapılan casusluk ya da açıkları fark edilip kapatılması çok zor ve firmalar için büyük bir külfet niteliğinde.