mobiluygulama.com

Android için Uygulama Tasarlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Android uygulamaları, çeşitli arayüzlerden oluşarak bir bütün haline getirilmiş halidir. Uygulama tasarımının yapılması için bu konu hakkında bilgi sahibi olan ya da eğitimini almış kişilerden yararlanılmalıdır. Tasarım alanında ilerlemiş olan arayüz tasarımcıları, mühendisler, yazılımcılar, veya proje yöneticilerine sunmak üzere; android için uygulama tasarlarken nelere dikkat edilmelidir? adımları yer alıyor. Bu adımlar sayesinde, profesyonel olarak uygulama tasarımı yapılıyor. Bir sunum özelliği taşıyan tasarımlar, bilgi sahibi kişiler ve yetkili kişiler tarafından denetleme sonucu hayata geçirilebiliyor. İlk defa uygulama tasarlama konusuna başlayacak kişiler için bir kaç basit adım bulunuyor. Bu adımlar takip edilerek basit ama kullanışlı bir android arayüz sistemi oluşturulabiliyor.

Uygulama Tasarımı İçin Araştırma Yapmak

Uygulama tasarımı için, detaylı ve bilgi verici araştırma yapmak gerekiyor. Yapılacak olan uygulamanın fikri belirlendikten sonra araştırma adımına geçiliyor. Konuyla ilgili detaylı bir araştırma yapmak gerekiyor. Bu araştırmanın diğer bir yararı ise, daha önceden yapılmış işlerin tekrar yapılmamasını da sağlıyor. Daha önce yapılan tasarımların araştırılması, kopyalanmamalıdır. Yapılan ve örnek niteliği taşıyan tasarımların eksik noktaları belirlenip daha da geliştirmek ve yeni tasarım oluşturmak için fikir almaya yarıyor. Renklerin geçişi ve doğru kombin edilmesi, görsel ve yapısal dilin uygun seçilmesi ve tipografi seçiminin doğru ve anlaşılır yapılması da uygulamanın daha gelişmiş olmasına yardımcı oluyor. Araştırma yapılırken sadece başarılı olanlar değil, başarısız olan tasarımlar da incelenmelidir. Bu sayede, aynı yanlışlar yapılmaz ve daha gelişmiş bir tasarım oluşturulur. Tasarım fikrinin tamamen şekillenmesi gerekir. Sadece yapısal değil, görsel ve işitsel efektlerle bir bütünü oluşturmak amaçlanmalıdır. Bu sayede başarılı bir tasarıma ilk adım atılmış oluyor.

Şema Tasarımı ve Akış Şeması

Mobil uygulama tasarımı için en gerekli ve dikkat edilmesi gereken diğer husus ise, akış şemasının başarılı bir şekilde çizilmiş olmasıdır. Akış şeması yani flowchart, tasarlanan fikrin görsel olarak tamamlanması ve geçişlerin sağlanması için gereklidir. Bu şemanın amacı içerik planlamasının şekillere ve görsele dökülmüş halidir. Tasarım sürecinin ilk adımından itibaren hangi giriş ekranının belirleneceği ve kullanılacağı seçilmiş ve belgelenmiş olur. Proje tasarımcıları, içerik editörü ya da yazılımcı ile birlikte fikirler üretip, ortak bir çalışma sonucunda bu şema oluşturulmalıdır. Arayüzler ve ekranlar arasındaki geçişin sağlanması için en temel adımdır. Her sitede ve uygulamada bulunan giriş yap, kayıt ol, şifremi unuttum gibi seçenekler de bu adım sayesinde belirlenir. Kullanıcıların hangi arayüz ekranından hangi ekrana geçeceği belirlenir. Bu sayede adımlar da kolaylaşır.

Logo Tasarımı ve Dijital Branding

Uygulamanın oluşturulması için ilgi çekici ve konuyla ilgili logo tasarımının yapılması gerekir. Logo tasarımı, yapılan uygulamayla ilgili olarak kullanılmalıdır. Bunun için pek çok logo tasarım fikrinden en uygun olanı tercih edilmelidir. Akıllı telefonlarda ya da tabletlerde boyutunun ayarlanması, renklerin uyumlu olması ve diğer özellikler değerlendirilerek seçim yapılmalıdır. Karışık renkler ve yazılar kullanmak ise, uygulamanın okunmasını ve boyutunu değiştireceği için tercih edilmemelidir. Logo alanında dikkat edilmesi gereken kurallar arasında sadelik ve boyut önemli yer taşır.

Android Arayüz Tasarımının Şematik Hale Dönüştürülmesi

Wireframing olarak bilinen ve Türkçeye de tel kafes olarak geçen bir uygulama tasarımının adımları arasında görülür. Logo tasarımı ve şema çıkarıldıktan sonra, uygulama tasarımının son olarak şematik hali ortaya çıkar. Arayüz tasarımının geliştirilmesi için sanal ortamda çizilmesi önerilir. Dijital olarak kullanılan uygulamalar için, kağıt kalem kullanılması pek doğru değildir. Bu yüzden arayüzlerin oluşumu sırasında bilgisayar ekranında çeşitli programlar yardımıyla çizilmesi en uygun seçenek olur. Tasarımın ilk oluşturulmasında siyah beyaz şeklinde yapılması, tasarımın daha kolay oluşmasını sağlar. Siyah beyaz sayesinde, ilk tasarım ortaya çıkar ve görseller belirlenmiş olur. Daha sonradan renklendirilir ve uygulamanın son hali hazırlanmış olur. Bununla birlikte devam eden aşamalarda da bu şema ve renkli ekran kullanılır.

İkon Seti Tasarımı

Son adımlara gelindiğinde, ikon seti tasarımı oldukça önemlidir. Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra belirlenen logonun diğerlerinden farklı olması ve boyutunun normal olması planlanır. İkon setleri tasarlanırken, arayüzle uyumlu renkler ve geçişler tercih edilmelidir. İnternet üzerinden alınan ikon seti tasarımları, yapılan uygulama için uygunluk göstermeyebilir. Bu yüzden çerçevelerin ve renklerin uygulamayı yapan kişiler tarafından tasarlanması gerekir. Uygulama oluşturulurken, ikonların bir bütün şeklinde çalışması büyük önem taşır. Yazı kalınlıkları, ekran çerçeveleri, leke kullanımı ve geçişlerin bir arada uygun olarak çalışması hedeflenir. Kullanılan yazıları ve şekilleri birleştirici olarak, seçilen renklerin zıtları ya da bir kaç ton açık veya koyusu seçilebilir. Böylelikle bütünlük yakalanmış olur. Kenar boşluklarının ortalanmış olarak kullanılması da bu geçişlerin uygunluğunu ve güzel görünmesine yardımcı olur. Arayüzlerin seçiminde ve tasarımında, bir oyun sahası olarak kurulduğunda, zıplama, sekme, eğilme ya da koşma gibi üç boyutlu seçenekler eklenebilir. Bu seçeneklerin eklenmesi de uygulamanın gelişmiş görsellere sahip olmasını sağlar.

Tasarımın Son Adımı ve Uygulama Süreci

Bütün özellikler tamamlansa da, uygulamanın tasarımı henüz bitmiş sayılmaz. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, sürekli kendini yenileyen uygulamalar yapılmalıdır. Yenilik önemli olduğu için tasarlanan ve henüz bitmemiş olan uygulamanın bir prototipi çıkarılmalıdır. Bu prototip, kullanıcılara sunularak beğeni dereceleri belirlenmelidir. Ayrıca, yenilik adımında da prototip oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sayede eksiklikler belirlenerek güncellemeler yardımıyla eklenip, daha gelişmiş bir hal alabilir. Arayüz tasarımının tamamlanmasından sonra, kodlama yolu olmadan prototip yapılarak kolay kullanım ve basit bir tasarım yapılmış olur. Daha sonra hedefler ve eksiklikler belirlenerek yeni güncelleme oluşumu sağlanır.