Android Oreo son sürümü yükseldi. Ancak kullanıcılar aynı fikirde değil. Google’ın raporuna göre Android’in son sürümü olan Oreo yükseldi. Peki sorun neden kaynaklanıyor?
Android Oreo Son Sürümü Neden Sorunlu?
Google geçtiğimiz günlerde Android’in son sürümü ile ilgili kullanım oranlarını açıkladı. Bu rapor Android’in hangi sürümünün ne oranda kullanıldığını gösteriyor. Elbette bu raporda belli bir süreç söz konusu. Raporun kapsadığı yedi günlük süreç 23 Temmuz’da son buluyor.
Raporun kıstaslarına gelince. Google Play Store’a bu süreç içinde en az bir kez girilmiş olması bekleniyor. Eğer cihazınız bu süreçte en azından bir kez bile Google Play Store’a girmediyse değerlendirmeye alınmıyor.
Aslında bu değerleme raporu ayda bir sunuluyordu. Ancak en son raporun Mayıs’ta paylaşıldığı düşünülürse sürecin çok daha seyrekleştiği sonucuna varılabilir.
Rapora Göre Hangi Sürüm En Çok Kazandırdı?
Google’ın sunduğu raporda dikkat çeken veriler yer alıyor. Örneğin en çok kazandıran sürüm Android 8.0 Oreo olarak açıklandı. Dikkat çeken sonuç ise Android 8.1 sürümü ile ilgili. Bu sürüm yayınlanalı tam yedi ay oldu ancak kullanım oranı hala yüzde 2’de.
Önümüzdeki süreçte Android P’nin çıkacağı düşünülürse, kullanım oranların yüzde 12’yi geçemediği Android Oreo’nun çok parlak bir tablo oluşturamadığı gözlemlenebiliyor.
Rapora göre Android 7.1 yükselişini hala sürdürüyor. Kullanıcılar ise Android 7.0’a yavaş yavaş veda etmeye başladı bile. Marshmallow ise 2.2 puanlık sert bir düşüşle karşımıza çıkıyor.
Daha eski sürümlerin düşüşü ise hız kesmeden devam ediyor.
Peki Android P ile ilgili beklentiler ne durumda? Eylül ayında yayınlanması planlanan son sürümün beta programı yayınlandı. Ancak yeni sürüme olan talep henüz 0,1’i aşmadı. Bu nedenle Android P ile ilgili değerleme raporda yer bulmadı.