Kitapların kağıt kokusuyla başlayan yolculuğu, e-kitaplar sayesinde dijital sayfalara kadar uzandı. Kâğıt kokusu ve dokusunu hissederek, sayfaları dokunarak çevirerek okumak hala, benim de paylaştığım ayrı bir keyif. Fakat çok yönlülüğüyle hayatımızı her yönden değiştiren mobil teknolojiler, kitapları da artık çok daha erişilir kıldı.

Bu yazıda inceleyeceğimiz konu da tam olarak bu: E-kitaplar ve mobil cihazlar.

Kitabın E Hali…

E-kitaplar özellikle 2010’un başından itibaren dünya genelinde hızla yaygınlaştılar. Başlangıçta kitap okumaya tam olarak adapte edilmektense, kitapları olduğu gibi sayısal ortama aktarmayı hedefleyen PDF gibi formatlarla masaüstü bilgisayarlar üzerinde gerçekleşti bu. Ancak Kindle gibi yalnızca bu amaç için üretilmiş e-kitap cihazlarıyla birlikte, kitap tecrübesini ekranlara taşıyan yeni formatlar gelişmeye başladı.

Bu cihazlar için ortaya çıkan e-kitap formatları, farklı ekran boyutlarına uyarlanabilme, kalınan sayfayı otomatik hatırlayabilme, hızlıca sayfa değiştirebilme vb. PDF’e göre okuma konforunu arttıran özellikler getirdiler.

Bugün artık, akla gelebilecek hemen her klasik, kült ve hatta niş statüdeki kitabın elektronik hallerini bulmak mümkün. Bunun yanında, artık hiç fiziksel baskıya girmeyip yalnızca elektronik formatta çıkan kitapların sayısı da oldukça fazla.

Eğer mümkün olan her durumda basılı kitapları okumayı yeğliyor olsanız bile, e-kitaplara başvurmanız halen olası. Zira, artık baskısı bulunmayan ya da belki dilimizde hiç yayınlanmamış, fakat kesinlikle okumak istediğiniz pek çok yayına bu sayede ulaşabilirsiniz!

Cep Telefonunuz ve Kitaplar!

E-kitap okumak için üretilmiş cihazlar, uzun süre okumada göz sağlığı açısından uygun olmakla birlikte, herkesin tercih ettiği cihazlar değiller halen. Bir tablet ya da akıllı telefonun çok yönlülüğü, yüksek kalite renkli ekranı ve hemen her an yanımızda oluşu, bu platformları da kitap okuma alışkanlıklarımız için çekici birer seçenek haline getiriyor.

Özellikle bol fotoğraflı kitaplar söz konusu olduğunda, belli başlı birkaç model haricinde, tabletler ve telefonların e-kitap okuyucularından bir adım öne geçtiğini dahi söyleyebiliriz.

Elbette, akıllı cihazlarınızda kitap okuyabilmek için ihtiyaç duyacağınız bazı şeyler var;

  • Kitapları edinecek bir kaynak
  • Edindiğiniz kitapları okuyacak bir uygulama

Çoğunlukla bu ikisi aynı uygulama altında toplanmaktalar. Diğer yandan, bazı uygulamalar, epub ve mobi gibi e-kitap formatlarındaki dosyaları cihazınıza indirdikten sonra açmanıza da olanak sağlıyorlar.

Cihazınıza kitap almak ve indirmek için kullanabileceğiniz çeşitli mağazalar var:

Amazon Kindle

Kindle, bu alandaki en eski ve ünlü oyunculardan biri olarak, tamamen okuma tecrübesine yönelik bir uygulama sağlıyor. Goodreads ile entegre olabilmesi de bir artı.

Amazon Kindle ilk akla gelenlerden tabii ki. Ancak, Kindle’dan ülkemizde bazı kitapları satın alamayabileceğinizi belirtmeliyim.

Ayrıca, mobi formatındaki e-kitapları, cihazınızda Kindle’ın klasörüne kopyalarsanız, uygulamadan bu kitaplara erişip okuyabiliyorsunuz. Bu, kitaplarının görünümünü yayınlamadan önce çeşitli cihazlarda görmek isteyen yazarlar için de kullanışlı bir özellik olabilmekte.

Eğer kindle cihazınız varsa ya da kindle uygulamasını beğeniyorsanız, epub gibi diğer formatlardaki elektronik kitapları calibre isimli ücretsiz windows programı sayesinde kindle’ın mobi formatına çevirebilir, uygulamanıza yükleyebilirsiniz.

Kindle, yabancı dillerde kitap okuyorsanız, gerekli sözlükleri indirerek işaretlediğiniz kelimenin sözlük karşılığını görmenize imkân veriyor.

Uygulama ayrıca WordWise isimli bir özellik daha sunuyor. WordWise’ı açtığınızda, “zor” kelimeler otomatik olarak işaretleniyor ve bu kelimelerin anlamlarıyla ilgili açıklamaları direkt olarak görme şansınız oluyor.

Eğer siz de okurken beğendiğiniz ya da önemli bulduğunuz bölümleri işaretlemeyi, hatta bu bölümlerle ilgili not tutmayı sevenlerdenseniz, Kindle’da sizin gibi üyeler tarafından çok sık işaretlenmiş olan bölümlerin de altını çizili olarak görmeniz mümkün.

Kendi işaretlerinizi ise popüler kitap platformu Goodreads ile eşleme imkanı mevcut. Kindle ve Goodreads profillerinizi eşlediğinizde, okumaya başladığınız Kindle kitaplarını, direkt olarak Kindle profilinizde de “okunuyor” olarak ayarlayabiliyorsunuz. Aynı zamanda kitap üzerinde yaptığınız işaretlemeler ve notlara Goodreads üzerinden erişebiliyorsunuz.

Goodreads’te bu notları dilerseniz yalnızca kendiniz için bir arşiv olarak tutabilir, isterseniz de diğer Goodreads üyelerinin de görebileceği şekilde açabilirsiniz.

Google Play Books

Google Play Books, Google hesabı olan herkese erişimi kolay, işlevleri gelişmiş ve kullanımı da sade bir e-kitap okuma tecrübesi sunuyor.

Çok daha kolay bir şekilde erişebileceğiniz bir başka mağaza da Google Play Store’un ta kendisi: Google Play Books uygulaması ile okumak için, Play Store’dan kitaplar almak mümkün.

Eğer e-kitaplarınızı alırken kredi kartı kullanmak istemiyorsanız, Google Play Books sizin için avantajlı olabilir. Çünkü Play Store’dan telefonunuzla alışveriş yaparken ödemenin kullandığınız hattın faturasına yansıtılması seçeneğiniz de var.

Google hesabınıza eklenen bu kitapları, dilerseniz web tarayıcınızdan masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızda da okuyabilirsiniz. Google Play Books’u, iOS uygulaması sayesinde iPhone ve iPad cihazlarınızda da kullanabiliyor olduğunuzu eklemeliyim.

Aynı zamanda, daha önceden indirmiş olduğunuz epub formatındaki kitapları ya da kendi yazıyor olduğunuz henüz yayınlanmamış kitaplarınızı da cihazınıza indirdiğinizde, Google Play Book uygulaması ile açarak okuyabilirsiniz.

Açtığınız bu epub formatlı kitaplar, dilerseniz bulut hesabınıza yüklenerek, tıpkı Google Play üzerinden aldığınız kitaplar gibi dilediğiniz yer ve cihazdan erişilebilir hale geliyorlar.

Kitaplarınız üzerinde işaretleme yapabilir, bu işaretlenmiş bölümlere notlar da ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz notlar, otomatik olarak bir Google dokümanı olarak Docs hesabınıza ekleniyor. Dilerseniz buradan istediğiniz bir formatta indirebiliyorsunuz.

iBooks

iBooks sayesinde, iOS kullanıcıları başka bir markete ya da uygulamaya ihtiyaç duymadan kendi hesaplarıyla cihazlarında e-kitap okuyabiliyorlar.

Eğer bir iOS kullanıcısıysanız, iTunes üzerinden de kitap alıp okumanız mümkün elbette. iPhone ve iPad cihazlarınızla, elektronik kitap okuyabilmenize imkân sağlayan uygulama, bir kitap okuma uygulamasında sahip olmak isteyebileceğiniz özelliklerin çoğuna sahip.

iTunes üzerinde, ücretsiz ya da ücretli, erişebileceğiniz her dilde pek çok kitap mevcut. Eğer bir Apple kullanıcısı olarak, e-kitap mağazalarından herhangi birinde ek bir hesap açmak ve uygulamalarını edinmek istemiyorsanız, cihazınızı bir kütüphaneye dönüştürmek için tüm ihtiyacınız olan iBooks ile Apple hesabınıza eklediğiniz kitapları cihazınızdan okumak.

İhtiyaç duyabileceğiniz kelime arama, işaretleme ve not ekleme gibi özellikler, diğer uygulamalarda olduğu gibi iBooks ile de elinizin altındalar. Uygulamanın arayüzü ise oldukça sade ve basit bir kullanım sağlıyor.

Kobo Books

Kobo, güçlü rakiplerinden okuyucu çekebilmek için zengin bir uygulama ile karşımıza çıkıyor.

Kobo books ise biraz daha ağırca bir uygulama, ancak okuma tecrübesi açısından daha fazla işlev sunuyor. Ayrıca, Kobo ülkemizde de en popüler e-kitap mağazalarından biri.

Tıpkı rakibi Amazon Kindle’da olduğu gibi, Kobo da bir e-book reader cihazı sunmasının yanı sıra, tüm popüler mobil işletim sistemlerine uyumlu uygulamaları sayesinde akıllı cihazlarınızın da birer kütüphaneye dönüşmesini sağlayabiliyor.

Diğer uygulamalardan bir farkı ise oyun dünyasından alışık olduğumuz performans takibi ile okuma aktivitelerinizi bir nevi özendirmesi. Söz gelimi, e-kitapların üstünde notlar tutmak, profilinizi Facebook’a bağlamak gibi çeşitli eylemler, size profilinizde görüntüleyebileceğiniz başarılar kazandırabiliyor.

İdefix gibi ülkemizdeki pek çok popüler online kitap mağazalarından Kobo üzerinde okumak için e-kitap alabiliyorsunuz. Satın aldığınız e-kitaplar, otomatik olarak Kobo hesabınıza ekleniyor. Bu başarılar, küçük birer gülümseme ya da belki sizi daha çok ve daha verimli okumaya yönlendiren birer itici güç olarak size dönme potansiyeline sahipler.

E-Kitaplar Sayesinde Kütüphaneniz, Artık Avucunuzda!

Mobil teknolojiler, artık hayatımızın her anına getirdikleri kolaylıkları okuma alışkanlıklarımıza da getirmekteler. Gittikçe popülerleşen, ancak çoğu zaman aslında haksız olan “telefonlarına gömülmüş, kültürden kopmuş insanlık” algısının aksine, akıllı cihazlar ve okuma uygulamalarının sayesinde okuma alışkanlıklarımızı geliştirmemiz mümkün.

Baskısını bulamadığınız bir kitap mı var? Sahaflarda da mı yok ya da çok mu pahalı? Ya da yıpranmış bir kopyasını istemiyor musunuz? Mobil cihazlarınızda okuyabileceğiniz elektronik kitap mağazaları hizmetinizdeler!

Kitaplarınızı okurken aldığınız notları, işaretlediğiniz etkileyici alıntıları, hem düzenli bir biçimde, kolay erişilir bir konumda tutmak, hem de rahatça paylaşabilmek mi istiyorsunuz? Kitap okuma uygulamaları size bu imkanı da sağlıyorlar.

Tüm bu faydaları nedeniyle ben, e-kitap uygulamalarını keyifle takip ediyorum. Siz e-kitaplar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin bu amaçla kullandığınız hangi uygulamalar var? Favori kitap okuma uygulamanız hangisi? Görüşlerinizi bekliyoruz.