Google Mezarlığı. Kulağa tuhaf geliyor olabilir ama gayet kalabalık bir mezarlık bu. Google, kurulduğu günden bu yana yüzlerce projeye başlamış ve yüzlercesini de öldürmüş bir şirket. Hala bile yeni projeler alırken, bazı projeleri öldürmeye devam ediyor. Ücretsiz, açık kaynaklı ve geliştirilebilir bir site bütün ölü projeleri ve ölecek olan projeleri listelemiş ve adına da Google Mezarlığı demiş.
Google Mezarlığı: İlk Ölüm 2006 Yılından
Merak edip listenin en sonuna indiğimde 2003 yılında faaliyete giren, 2006 yılında ise kaldırılan Google Deskbar’ı gördüm. Deskbar, masaüstünden ayrılmadan aramalar yapmanıza yarayan bir araç imiş, lakin yıllar önce.
O günden bugüne kadar, Google’ın öldürdüğü bütün projeleri listelemeye çalışıyorlar. Sadece öldürdüklerini değil, Google’ın bitirmeyi planladığı projeleri de yazıyorlar. Hatta güzel de bir espri anlayışları var: Bitirilmiş yani öldürülmüş projelerin yanında mezar taşı varken, bitecek projelerin yanında giyotin var. Öyle ki, bir projeyi bildirme butonu bile bıçak…
Liste Kabarık ve Ünlü
Liste uzun, bir sürü duymadığımız proje yer alıyor. Tabii ki çok yakından tanıdıklarımız da var içlerinde. Mesela; Google URL Shortener. Bu, uzun linkleri kısaltmaya yarayan bir araçtı ve yakın zamana kadar kullanıyorduk. 9 yıldır faaliyetteydi, ne yazık ki 3 ay önce kullanımına son verildi.
Yine en çok bilinen bir örnek: Google+. Google+ internet tabanlı bir sosyal medya platformuydu. Facebook, Instagram, LinkedIn gibi platformların yanında kullanıcı sayısı hayli düşmüştü. 8 yaşındaki platform, 3 ay önce kullanımdan kaldırıldı. Inbox by Gmail uygulaması da kullanılan bir uygulamaydı fakat 4 yıllık uygulama 3 ay önce sonlandırıldı.
Öldürülecekler listesinde de bir ünlümüz var: Google Hangouts. Kiminizin hala kullandığı mesajlaşma uygulaması. Gmail üzerinden de kullanılabilen bu uygulama da yolun sonuna gelecek ve 6 yıllık uygulama 4 ay sonra kaldırılacak.
Liste Daima Uzayacak
İşin ucunda Google var, her an yeni projeler alabilir ve her an projeleri öldürebilir. Bu liste sürekli uzayıp gidecek. Bize ise onları kullanmak ve test etmek, öldükten sonra da arkalarından bakmak kalacak yine. Dilerseniz listeye göz gezdirebilirsiniz ve hatta sizler de projeleri bildirebilirsiniz. R.I.P