Huawei 1987 yılında, eski bir subay olan Ren Zhengfei tarafından kendisine ait özel bir şirket olarak kurulmuştu. Huawei’nin temel amacı kurulduğu günden beri ağ ve telekomunikasyon cihazları üretmek ve bu cihazları Çin ve diğer yabancı ülkelere pazarlayıp teknik destek hizmeti sağlamak olmuştur. Amerika ise bu tür Çin teknolojilerinin gelişmemesi için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Huawei ise bu soğuk savaşı sürdürecek. Çünkü teknoloji devi Huawei harita uygulaması için kolları sıvamış durumda.
Huawei Ambargoyla Neler Yaşadı?
ABD merkezli teknoloji şirketi Google, ABD’nin ambargosu kapsamında Huawei cihazlarının Google hizmetlerine erişemeyeceğini fakat mevcut Huawei cihazları kullanıcılarının söz konusu hizmetleri kullanmaya devam edebileceklerini açıklamıştı. Huawei ise bu saldırıya karşılık HarmonyOS adında kendi işletim sistemini kurmuştu ve şu anlık sadece Çin’de kullanılabiliyor. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde ise tüm dünyaya açılacaklarını duyurmuşlardı.
Geçtiğimiz günlerde ise Intel ve Microsoft, Huawei’e desteklerinin süreceğini açıklamışlardı. ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Amerika merkezli şirketlerin Huawei’e ekipman satmaya devam edebileceğini açıklamıştı. Bu süreç ne zamana kadar sürecek ya da ne zaman bitecek göreceğiz.
Huawei Harita Uygulamasıyla Kartlar Yeniden mi Dağıtılıyor?
China Daily’nin haberine göre; Google Maps’e meydan okumak için Huawei harita servisi geliştirmeye başladı. Ama bir farklılık var.
Huawei Map Kit vs Google Maps savaşında Huawei, navigasyon ya da taşıma hizmeti sunan uygulamalar için kendi harita teknolojisinin kullanılmasına izin verecek. Bu bilgi ise bir Huawei yöneticisinin verdiği röportajda öğreniliyor. Huawei’e karşı açılan bu teknolojik savaşta, bu koz Huawei’nin elini gerçekten kuvvetlendirebilir.
Yeni Harita Uygulaması Huawei Map Kit ve Özellikleri Neler?
Kullanıcılar Huawei Map Kit ile bir sokak navigasyon sistemine sahip olacaklar ve gerçek hatta eş zamanlı trafik koşullarını görebilecekler. Hatta röportajda öğrenildiği kadarıyla Map Kit ”artırılmış gerçeklik” ile hizmet sunabilir.
Yöneticiye sorulan ”Huawei bu geliştirmeyi nasıl yapacak?” sorusunda alınan cevaba göre; Huawei zaten hali hazırda yerel harita hizmetlerine bağlanabiliyor hatta Huawei çalışanı, halihazırda haritalama servisi sunan Rus İnternet servis devi olan Yandex ile ortaklık kurabileceklerini söyledi. Huawei’nin uydu konumlandırma verilerine tamamlayıcı bilgiler sunabilen telekom bazlı istasyonlara sahip olduğu da öğrenildi.
Aynı zamanda Huawei, Booking Holding ile ortak olabilir ve çevrim içi seyahat hizmetleri sunabilir. Huawei bu savaştan avantajlı çıkabilmek için sağlam bir kriz yönetimi ve iyi bir proje hazırlamış gibi görünüyor. Huawei dengeleri bozabilir.
Bu Savaş Nelere Gebe?
Huawei’nin Google ile baş edebilmesi için kırk fırın ekmek yemesi gerektiği aşikar. Fakat açıklamalara göre Huawei atacağı adımları, geliştireceği teknolojileri belirlemiş durumda.
Huawei gelişmeyi sürdürmeye devam ettiği sürece ABD’den ticari ambargo yemeye devam edecektir. Huawei’nin bu savaştan iyi bir konumda çıkabilmesi ve ambargo yememesi içinse ABD bazlı bazı şirketlerden yardım alması gerekecek. Ki bu durum Trump’ın elini güçsüzleştirecektir. Destekler, yaptırımlar konusunda çekingen davranmasına neden olabilir.
Huawei’yi zaten bahsettiğimiz gibi Intel ve Microsoft’tan destek alıyor. Rus şirketi olan Yandex’den de aynı şekilde. Bu durumlar Huawei’nin elini güçlendiriyor ve yükselişini hızlandırabilir. Aynı soğuk savaş döneminde olduğu gibi ABD vs Rusya görürken şimdi ise teknoloji anlamında ABD vs Çin savaşı görüyoruz ve komünist rejimler olabildiğince Çin’in yanında olacak ve Huawei’nin bu büyük düşüşünü önlemeye çalışacaklardır.