Huawei’nin üst ve orta segmentler arası köprü konumda yer alan cihazı, bu sıralar kullanıcıların epey dikkatini çekiyor. Son zamanlarda fiyat/performans olarak öne çıkan bu tip cihazlar oldukça revaçta. Peki Honor, Xiaomi gibi dişli rakipleri olan Huawei P20 Lite cihazı rekabetin neresinde? Hangi ihtiyaçlara cevap veriyor? Huawei P20 Lite inceleme yazımızda yanıtlarını bulacağınızı umuyoruz.
Alıntı Hissi Verse de Şık Bir Gövde
Huawei P20 Lite inceleme yazımıza cihazın görünümü ve gövde kalitesiyle başlayalım. Cihaz gövde tasarımı olarak iPhone 6 sonrası Apple cihazların yuvarlak hatlı tasarımına oldukça benziyor. Diğer yandan bu günlerde hemen her telefonun bu benzerliği taşıdığını düşünürsek o kadar da dikkat çekici sayılmaz bu durum.
Büyük sayılabilecek ekranı, cihazın %80 gibi önemli bir kısmını kaplıyor! Belki bu yüzden, belki bir miktar da öykünme ile iPhone X gibi bu cihaz da ekranın üst kenarında bir çentik içermekte.
Cihaz, gerçekten çok hafif. Ancak bu hafifliği, biraz da malzeme niteliğiyle mi ilgili diye düşünmeden edemiyorum. Özellikle arka kapağın malzemesi, oldukça ince ve sıradan bir plastik hissi verdi.
Cihaz, C tipi USB, kulaklık girişi ve hoparlörünü alt kısımda toplamış. Yine iPhone cihazları hatırlatan bu tasarımı, Xiaomi gibi diğer bazı cihazlar da aynen uygulamışlar. Kulaklık girişinin altta olması, biraz alışılmışın dışında olmakla birlikte bir süre sonra çok rahatsız etmemeye başlıyor.
Hoparlörün de adı geçmişken söylemeliyim ki ses kalitesi olarak beklentinizi çok yüksek tutmamanızda fayda olabilir.
Huawei P20 Lite İnceleme – Yazılım Boyutu
Cihazda işletim sistemi olarak Android’in son versiyonu olan Android 8.0 Oreo mevcut. Henüz iki ay kadar önce çıkan cihazın uzunca bir süre güncellemeleri almaya devam edeceğini beklemek yanlış olmaz.
Cihazda Huawei’nin EMUI isimli kendi arayüzü kullanılmakta. Google’ın Haritalar, Gmail, Drive, Chrome ve YouTube gibi uygulamaları cihazda yüklü.
Diğer yandan e-posta ve fotoğraf galerisi olarak Huawei’nin kendi alternatifleri de cihaza yüklü geliyorlar.
Orta Karar Performans
Cihazın donanım özelliklerine bakarsak, tatminkar olduğunu söyleyebiliriz. Kirin 659 CPU kullanan cihazda 4 tanesi 2.36 GHz, diğer dördü ise 1.7 GHz saat hızında çalışan 8 Cortex A53 çekirdek var. 2.36 GHz hızındaki çekirdekler performans isteyen yükleri sırtlanırken, 1.7 GHz olanlar da güç açısından daha verimli çalışabiliyorlar.
Kirin 659 genel anlamda biraz daha iyi olmakla birlikte yine de rakibi Snapdragon 625 ile yakın performansta.
Grafik işlemci ise Mali-T830 MP2. Maalesef bunun başarılı bir GPU olduğunu söylemek zor. Adreno 506’nın dahi çoğunlukla gerisinde kaldığından, eğer oyun oynamayı seviyorsanız, Huawei P20 Lite beklentilerinizi tam karşılamayabilir.
Cihazın belleği de 4 GB. Depolama alanı olarak ise 32 ya da 64 GB seçenekleri mevcut. 256 GB’a kadar SD kart kullanarak depolama alanınızı genişletmeniz mümkün. Ancak eğer iki SIM kart kullanmak istiyorsanız SD kart ya da ikinci SIM arasında bir tercih yapmak durumundasınız. Zira SD kartı, ikinci SIM yuvasına takabiliyoruz.
Cihazın ekranından bahsedecek olursak, özelliklerinin göz doldurucu olduğunu söylemek mümkün. 5.84 inç boyuttaki IPS ekran, 16 milyon renk ve 1080×2280 çözünürlüğe sahip.
Diğer yandan işlemciyi ve böyle bir ekranı besleyecek pilin yalnızca 3000 mAh oluşu biraz sıkıntı. Ayrıca yeni moda olduğu üzere pil çıkarılabilir de değil.
Cihaz yüz tanıma özelliğine de sahip. Böylelikle ekran kilidinizi bir bakışınızla açıp cihazınıza erişebilirsiniz. “Yok, ben yüzümü ezberletmem!” derseniz parmak izi okuyucusu da var.
Son olarak radyo dinlemeden yaşamam diyorsanız, cihazın hayatta kalmanıza yardımcı olacağını söyleyebilirim. Çünkü Huawei P20 Lite bir FM radyo modülü ve bu donanımı kullanabilmeniz için bir radyo uygulaması ile birlikte geliyor.
Peki Fotoğraf Çekimi Nasıl?
Üst sınıftaki Huawei P20 ve P20 Pro modellerindeki Leica kameraları bekliyorsanız biraz üzülebilirsiniz. Bu cihazda Leica ile bir işbirliği yapılmamış.
Cihaz arka kısımda 16 ve 2MP çözünürlükte iki kameraya sahip. 2MP olan portre modunda arka plan sağlamanın haricinde çok da işlevsel sayılmaz. f/2.2 diyaframa sahip kamera, iyi ışıkta kaliteli fotoğraflar vermekte. Ancak alacakaranlıkla birlikte biraz teklemeye başlıyor. Yine de bu koşullarda da sınıfındaki cihazlarım çoğundan daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz.
Ön kamera ise 16MP ve f/2. Ön kamera iyi ışık koşullarında başarılı özçekimler yapmanıza olanak sağlıyor, ancak ışık azaldığında bu başarıyı kaybetmekte.
Her iki kamera da 1080p video çekebilmekteler.
Huawei P20 Lite İnceleme – Teknik Özellikler
BOYUT: 148.6×71.2×7.4 mm
AĞIRLIK: 145g
EKRAN: 5.84 inç, 1080×2280 piksel, 85.1 santimetre kare (gövde-ekran oranı %80 civarı) IPS
İŞLETİM SİSTEMİ: Android 8.0 Oreo
CPU: Kirin 659 8 Çekirdek (4x 2.36 GHz Cortex A53, 4x 1.7 GHz Cortex A53)
GPU: Mali T830 TP2
RAM: 4GB
DEPOLAMA: 32 ya da 64 GB
PİL: 3000 mAh, değiştirilemez
Huawei P20 Lite İnceleme – Fiyat Performans Oranı ve Son Söz
Huawei P20 Lite, segmentindeki diğer cihazların çoğundan daha pahalı görünüyor. Hatta bunların bazıları, donanım olarak da daha iyiler. Cihaz, kendi başına iyi bir ürün olmakla birlikte, fiyatı ve özellikleri rakipleriyle karşılaştırıldığında ilk tercih olup olmayacağı biraz önceliklerinize bağlı.
Kaliteli ve büyük bir ekran, iyi bir işlemci ve hafif bir cihaz önceliğiniz ise Huawei P20 Lite, aradığınız cihazın ta kendisi olabilir. Örneğin video, film, dizi vb izleyecekseniz, temel olarak internet ve belli başlı uygulamaları kullanacaksanız cihaz, tam size göre.
Diğer yandan fotoğraf ve video çekmek, oyun oynamak, cihazdan kulaklıksız müzik dinlemek vb. beklentileriniz varsa, rakip cihazları da incelemenizde fayda olabilir.
Siz de cihazı tercih edenlerdenseniz güle güle kullanın.
Cihaz ile ilgili düşünceleriniz var mı? Kullanıyorsanız memnun musunuz? Kullanmıyorsanız siz hangi cihazı tercih ettiniz? Düşüncelerinizi bekliyoruz.
Eğer cihazı alıp almamak konusunda kararsızsanız, Huawei P20 Lite inceleme yazımız umarız sizlere fikir verebilmiştir. İyi ve keyifli günler dilerim.