mobiluygulama.com

İran Twitter Yasağı Hakkında Kararını Verdi

İran Twitter yasağı ile ilgili dikkat çeken bir karara imza attı. Twitter’a erişimin yasaklandığı ülkede, engelin kaldırılması için yapılan talep de yargı tarafından reddedildi.

İran Twitter Yasağı Kararında Israrcı

İran, sosyal medya yasakları ile sık sık gündeme geliyor. Bu yasaklamadan Twitter da nasibini almıştı.

İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, Twitter’a erişimin yeniden açılması için mahkemeye başvurmuştu. Ancak söz konusu erişim engeli kaldırılmadı.

Yasaklama kararı oldukça sert bir şekilde eleştiriliyordu. İran vatandaşları uzun zamandır Twitter kullanamıyor. Bu konuyla ilgili adım atan Bakan Muhammed Cevad Azeri Cehromi de red cevabı aldı.

Konuyla ilgili açıklama İran Başsavcı Vekili Abdussamed Hürremabadi’den geldi. Hürremabadi yerli mesajlaşma uygulaması “Suruş” üzerinden açıklama yaparak İranlı bakanın erişim engelinin kaldırılmasına yönelik talebinin yasalara aykırı olduğunu bildirdi. Twitter’a olan erişim engelinin ise devam edeceğini duyurdu.

Hürremabadi’ye göre söz konusu talep hukuki dayanaktan yoksun. Üstelik Twitter Amerika Birleşik Devletleri’nin kontrolünde olan bir uygulama. Bu nedenle de yasağın kaldırılması söz konusu bile değil.

Twitter Yasağı Sürecek

İran’da 2009 yılında gerçekleştirilen ve tartışmalı bulunan Cumhurbaşkanlığı seçimlerden sonra ülke genelinde olaylar çıkmış, Twitter ise bu olaylara açıktan destek vermekle suçlanmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İran Başsavcı Vekili Abdussamed Hürremabadi, geçmişi yeniden hatırlattı ve “Haberleşme Bakanlığı’ndan ABD’nin kontrolü altındaki şebekelere erişim engelinin kaldırılması yerine, Ulusal İnternet Şebekesi’ne ve yerli sosyal mesajlaşma uygulamalarına daha çok destek vermesi beklenir.” dedi.

İran sosyal medya platformlarının yasaklanması konusunda son derece net. Örneğin ülkede Facebook da yasaklı durumda.

Bununla birlikte yasaklı olan bir diğer sosyal medya platformu da rejim karşıtı prostestoların örgütlenmesi için kullanıldığı iddia edilen Telegram oldu. Telegram da Aralık 2017’de ekonomik sıkıntıların baş göstermesinin ardından çıkan eylemler sonucu kapatıldı.

Twitter’ın erişim engelinin kaldırılmaması ile sosyal medya yasaklarının İran’da uzun bir süre daha devam edeceğini kanıtlanmış oldu.