Son zamanlarda rehavete kapılıp, bütün günü yatarak geçirdiğimiz için sağlama aldığımız yararlı alışkanlıklarımızı da unuttuk. Şu süreçte belki sadece yatarak minik bir kişisel gelişim açısından en yararlı şey -en azından benim için- kelime oyunları oldu. Birkaç tane bu tür uygulama indirerek kitap okumaya ayırdığım ama rutinimi kaybettiğim süreci bu şekilde daha zararsız atlatmaya çalıştım. Sizler de listede bulunan uygulamaları indirerek sürecin kavramsal gelişim zararlarını bir nebze olsun azaltabilirsiniz.

Kelime Oyunları

Listeye geçmeden önce yazının içeriği ile ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Daha önceden liste yazılarımı okuyanlar bilir. Bu tür yazılarda uygulamaların ana hatları, temel noktaları birbirine çok benzeyeceği için daha çok farklılıklarından, birbirinden ayrılan yönlerinden bahsederek ilerleyeceğim. Zaten daha önce herhangi bir kelime oyunu oynamışsanız sizler de bazı detayları okumadan geçmek isteyeceksinizdir.

Kelime Savaşı – Kelime Oyunları

Uygulamanın diğer kelime oyunlarından ayrılan en bariz özelliği, hem çevrim içi hem de çevrim dışı oynanabiliyor olması. RPG oyunları gördüğümüz mantıkta bakacak olursak bir nevi PvP tarzı bulunuyor. Çevrim içi oyun kapsamında uygulamayı kullanan farklı insanlarla bir kategori kapsamında düello yapıyoruz ve bildiğimiz kelime sayılarından karşıyı geçmeye çalışıyoruz.

Örneğin kategoriler açısından, “A ile başlayan erkek isimleri”, “Kaç tane ada ülkesi sayabilirsin?”, “Mutfak malzemeleri”

gibi birçok çeşitte rakibimiz karşısında kategoriye uygun daha çok kelime bulmaya çalışıyoruz. Oyunun en eğlenceli kısmı da aslında bu, rekabetin, rekabetçi faktörünün oyuna dahil edilmesiyle farklılaşma kaçınılmaz olmuş. Çevrim dışı, tek düze ve bilinen kelime oyunlarından uzaklaşmak ve yeni bir kan aramak istiyorsanız Kelime Savaşı tam da size uygun bir oyun.

Kelime Oyunları

Dilerseniz de arkadaşlarınızla bu tür düellolara girebiliyorsunuz. Uygulamayı kullanan rastgele insanlarla yarışabildiğiniz gibi rakiplerinizi kendiniz de seçebilirsiniz. Uygulamayı kullanan arkadaşlarınız ile ya da indirmelerini sağlamanız sonrasında göndereceğiniz bir oyun daveti ile rekabeti daha da artırabilirsiniz. Hesabınıza özel olarak verilen farklı bir bağlantı ile de dilerseniz Instagram ve Twitter’daki takipçilerinizle oyun içi arkadaş olabiliyorsunuz.

‎Word Rush: Race with friends
‎Word Rush: Race with friends
Developer: VUVY
Price: Free+
Unknown app
Unknown app
Price: Free

Kelimelik 

Bu oyunun diğer muadillerinden ayrılan kısmı oyun yapısı gibi görülse de aslında çok büyük bir kitleyi etkisi altına almış olması. Kelime oyunları arasında en çok oynanan ve indirilen oyun konumunda bulunuyor. Türkiye’de en çok oynanan kelime oyunu mertebesine ulaşan Kelimelik, toplamda 14 milyon kullanıcıyı geçmiş durumda. Bu detay kelime oyunu arayanlar için bir kenarda bulunsun.

Kelimelik, süreklililik açısından belki de deneyimlediğim en dur durak bilmeyen oyun. Tek seferde 20’den fazla oyun açarak rekabet açısından heyecanı hiçbir zaman bir kademe aşağıya indirmiyor. Rekabet tavan yapıyor, beyin egzersizi ise haliyle sınır tanımıyor. Gazetelerden alınan bulmacalar tarzında ilerleyen oyununun birkaç farklı versiyonu bulunduğu için tekdüze konumundan çıkıyor. Farklı oyun tipleri, seri oyunlar olduğu gibi süre kısıtlaması özelliği ile diğer oyunlardan ayrılmış durumda.

Kelime Oyunları

Online olarak da oynanabilen oyun “Süper Lig” adı altında bir yarış ortamı da kurmuş. PvP dediğimiz uygulamayı kullanan diğer kullanıcılar ile yarışarak, kazanarak ve puan toplayarak oluşturulan bu ligde zirveye adım adım ilerleyebilirsiniz. Kelime dağarcığınızı konuşturmak isterseniz Kelimelik linkleri bir satır aşağıda olacak.

Unknown app
Unknown app
Developer: He2 Apps
Price: Free
‎Kelimelik
‎Kelimelik
Developer: He2 Apps
Price: Free+

A Word – Kelime Oyunları

Uygulamanın diğerlerinden ayrılan belki de sadece bir özelliği var. Ama bu özellik ayrıştıma konusunda o kadar başarılı ki kelime oyunlarına bağımlılık tutkusuyla bağlanmış her kullanıcı bu oyunu kesinlikle oynamıştır dedirtiyor.

Klasik kelime oyunlarından en temel farkı bulmaca tarzındaki oyun düzeninin altıgen şeklinde karıştırılmış harflerden oluşuyor olması. İnsan beyninin alışkın olmadığı bir şekilde hazırlanan bu yapı oyuna farklı bir hava katıyor. Çekiciliği ve zeka, beyin egzersizi için belki de top noktayı oluşturuyor. Oyunun temel yapısında bulunan altıgen şeklindeki bulmacalar bölüm geçtikçe daha da zorlaşıyor ve 2000’den fazla bulmaca, milyonlarca gizli kelimeler ile bazen sinirleri bile bozabiliyor.

Kelime Oyunları

Ayriyeten internetsiz ve “pay2win” dediğimiz yapıdan tamamen uzak duruyor. Tamamen ücretsiz şekilde oynanan A Word, telefonunuzdan herhangi bir izin istemediği gibi kapalı bir tane bile özellik bulunmuyor. Kelime oyunları içerisinde belki de KVKK kapsamında en güvenilir kelime oyunu.

‎A Word Game
‎A Word Game
Unknown app
Unknown app
Developer: Apps Mobile Games
Price: Free

Kelime Avı

Evet bazen bir ismin önüne getirdiğimiz “klasik” kelimesi olumsuz bir anlam yaratmasına neden oluyor olabilir. Kelime Avı oyununun yapısına ise klasik kelimesi cuk diye oturuyor. Daha önce gazetelerde ek olarak verilen bulmacaları illa ki çözmüş ya da bir kez olsun görmüşüzdür. Klasik bulmacaların tarzı bir uygulamaya aktarılmış.

Soldan sağa, sağdan sola, yukarıdan aşağıya yada aşağıdan yukarıya bazı gazetelerde ise çapraz bulunan kelimelerin olduğunu da görmüştüm. Tam olarak klasik anlamda yaratılan Kelime Avı, nostalji, eskiden kopamamış insanların oyunu.

Kelime Oyunları

Bulmacaların altında bulunan kelimeler hali hazırda yazdığı gibi buna rağmen bulunması zorlaştıkça kanser etme özelliği de gazetelerdeki gibi bir durum yaratıyor. Uygulamanın arayüz rengi de hafiften kenarda köşede kalmış gazete renklerinden oluşturulmuş. Nostalji, o eski gazete kokusu bile burnunuza gelirse şaşırmayın.

‎Kelime Avı
‎Kelime Avı
Developer: World-Software
Price: Free
Kelime Avı
Kelime Avı
Developer: wedroid
Price: Free

Kelime Kutusu – Kelime Oyunları

Bu uygulamayı ilk gözlemlediğiniz anda ”Neden bu listeye diğerlerinden ayrılabilen özelliği bulunmayan bir oyunu almış” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet, aslında neredeyse hiçbir farkı yok gibi duruyor. Ama görselliğe önem veren, piksel piksel oyunlardan, hareketsiz duvar kağıtlarından hoşlanmayan, canlılığı sevenler için tasarlanmış gibi bu oyun.

Farklı kelime oyunlarında, sanırsınız kelime oyunu yapmak için en önemli şey dünyadaki metropol şehir isimleriymiş gibi bir algı var. Birçok kelime oyununda bu özellik kullanıldı ve kullanılmaya da devam edecek gibi. Kelime Kutusu oyununun diğerlerinden ayrılan özelliği ise arka plandaki canlılık, görsel ve bundan dolayı oyuna verdiği hareketlilik ve zevk meselesi.

Gene aynı mantıkta farklı kategorilerde ve başlıklarda hazırlanmış kelimelere bulmaya çalıştığınız gibi seviyeler arasında arka plan da değişiyor. Arka planda bulunan canlı tema oyun içi zevk seviyesini de bir an olsun düşürmüyor. Aynı zamanda beyin egzersizi adına kelime haznenizin çalışmasına bile yardımcı oluyor.

Bir oyuna çok zaman ayıramam ama görselliğe de önem veriyorum diyorsanız Kelime Kutusu oyununa kısa bir süre ayırarak kafa dağıtabilirsiniz. “Günlük Bulmaca” her kullanıcıya özel olarak gönderilerek kısa süreli oyun zevki açısından da çok iyi düşünülmüş.

Detaylı ama beş kelime oyunu da az geldi, daha fazlası yok mu diyorsanız da daha önce sitemizde yazılmış diğer kelime oyunlarını aşağıda bulabilirsiniz. Detaylı inceleme ve tanıtımlar sizleri bekliyor.

Kelime oyunları ile geçireceğiniz vaktin artmasını ve kelime dağarcığınızın gelişmesini amaçlayarak yazdığım liste yazımı okuyanlara teşekkür ederim. Yorumlarınız veya sorularınız olursa memnuniyetle cevaplarım. Herkese iyi oyunlar ve iyi eğlenceler.

PAYLAŞ
Rocker ailenin Rocker çocuğu, Marvel taraftarı, futbolsever fakat çapraz bağları kopuk.