Cihazlara yüklenen her türlü uygulama söz konusu olduğu zaman akıllara ilk olarak mobil uygulamalarda virüs sorunu düşmektedir. Bulaşma ihtimali var mı diye de merak edilir. Bulaşma ihtimali oldukça yüksek. Ancak bu durum yüklenilen uygulamaya ve ekrana çıkan reklamlara göre değişiklik gösterir. Cihazlara oldukça fazla sayıda her türlü uygulamalar yükleniyor. Ne yazık ki cihazın bu uygulamaları ne kadar kaldıracağı, işlevinin zarar görüp görmeyeceği göz ardı ediliyor. Virüs bulaşma bir yana bırakılırsa, cihazlara yüklenen uygulamalar ile zaten zamanla cihazlar yavaş çalışmaya başlarlar. Batarya ömrü kısalır ve cihaz sık sık ısınmaya başlar. Tüm bunların telefona gelen yavaş yavaş hasarları ortaya koyar. İşletim sistemi zarar görür ve telefon belli bir süreden sonra arıza vermeye başlar.
Virüs, Uygulamalarla Bulaşır mı?
Her uygulama için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. Ancak birçok uygulama bilinçsizce yapılan hatalar sonucu cihaza kolaylıkla virüs bulaştırır. Bazı uygulamaların kendisi zaten virüs bulaştırma amacı kullanıcıyı tuzağa düşürmeye yönelik uygulamalar olmaktadır. Kullanıcı bu uygulamaları iyi bilmeli ve her uygulamayı cihazına indirmemelidir. Bunun dışında telefona yüklenen uygulamalar için ekrana gelen reklamlar virüs bulaştırıcı özelliğe sahip olur. Bu yüzden uygulama yükledikten sonra merak duygusu ile ekrana çıkan hiç bir reklama tıklanmamalı, bilgi girilmemeli ve karşılık verilmemelidir.
Virüs Programları Genelde Merak Uyandırır!
Kişilerin uygulamaya yönelmesini ve cihaza virüsün geçişini sağlamak için kullanıcının mutlaka bilmeden bir yanlış yapmış olması gereklidir. Bu yanlışlar arasında en çok yapılan ise merak uyandıran reklamlara olan ilgi ile olur. Ekrana çıkan her ucuz ürün ya da ani haber yazıları okumak yada merak etmek amaçlı açılırsa o anda cihaza virüs girmesi de mümkün olur. Cihazda hiç bir sorun yokken durmadan bir reklam çıkıyorsa da bu durum cihaza bulaşan virüsün habercisi olabilmektedir.
Virüs Girdikten Sonra Her Türlü Bilgiye Erişim Mümkün Olabilir!
Virüs programı cihazın sistemine girdiği zaman cihazın yaptığı birçok hareketi de kontrol altına alabilir. Bilgi gizliliği açığa çıkabilir. Bu yüzden virüs olma riski olan her cihaz taratılmalı ve bilinmeyen hiç bir uygulamaların sorduğu her soruya yanıt verilmemelidir. Bu virüsler için mobil bankacılık kullanan kullanıcılar oldukça titiz ve özenli davranmalıdırlar.
Telefon Virüsten Nasıl Korunur?
Cep telefonları üzerinden yaşanan virüs olayları arttıkça bu yönde kurulan programlar üzerine çalışmalar yoğunlaşmaktadır. Birçok virüs programı günümüzde telefonları tarayarak virüs temizleme ve tespit etme işlemini de yapmaktadır. Bu programlar ilk olarak cep telefonuna yüklenir ve çalışmaya hazır hale getirilir. Birden fazla sayıda virüs koruma programları mevcuttur. En güvenilir olanlar ya da en sık tercih edilenler için internet üzerine çok sayıda bilgi yer almaktadır. Cep telefonunu virüsten korumak için ilk yapılacak yollardan biri de her uygulamayı cihaza yüklememektir. Bilinmeyen programlar cep telefonuna indirilmemeli, çıkan reklam yazıları dikkate alınmamalıdır. Aynı zamanda gereksiz uygulamalar cep telefonunda tutulmamalıdır. Bu da cihazın yavaş çalışmasına neden olan etkenler arasına girer. Bir uygulama cep telefonuna yüklendiği zaman telefonda her hangi bir anormallik görülürse, zaman kaybetmeden uygulama telefondan kaldırılmalıdır.
Cep Telefonuna Virüs Girdiği Nasıl Anlaşılır?
Cep telefonuna yeni bir uygulama yüklendiği zaman cihaz hiç yapmadığı arızaları yapar ortaya bir problem çıkarsa uygulama cihaza virüs bulaştırmış olabilir. Bunun dışında cep telefonuna bulaşan virüsün belli başlı ortaya koyduğu belirtiler arasında batarya boşalması olur. Batarya olması gereken süreden daha kısa sürede biter. Bununla birlikte cep telefonunun sürekli ısınması ve ısınmış halde uzun süre kalması da virüs bulaşması sonucu oluşur. Virüs bulaşan cihaz yavaş çalışır. Yazışma sıralarında klavyeye girilen yazı ekrana geç düşer. İnternet ve şebeke sorunları da birlikte yaşanır.
Cep Telefonunun Virüsten Nasıl Korunmalıdır?
Cep telefonuna yüklenen sağlam bir virüs programı ile cep telefon sistemi korunmaya alınabilir. Ancak virüs bulaşmış bir cep telefonu için virüs koruma programı yoluyla ilk olarak cep telefonuna tarama işlemi yapılır. Tarama işlemi sonrası program virüs olan uygulamayı ve virüsün yerini tespit eder. Kullanıcı bu aşamadan sonra virüsün yerini algılamış olur. Virüs temizleme programı yardımıyla ilk olarak cep telefonundan virüsü temizleme komutu verilir. İşlem başlatılır ve son bulduktan sonra ekranda mutlaka program tarafından virüsün temizlendiğine dair yazı görülmesi gerekir. Bu yazı her virüs koruma programında aynı olmaz. İşlem sonrası virüs temizlendi, cihaz güvende ya da cihaz gereksiz uygulamaları temizledi gibi benzeri yazılardan oluşur. Ardından cep telefonunda tespit edilen virüsün olduğu uygulama cihazdan tamamen kullanıcı tarafından kaldırılmalı ardından cihaz mutlaka yeniden başlatılmalıdır. Tüm bu işlemler normal uygulama yoluyla bulaşan virüsleri tespit eder ve kullanıcıya gerekli hizmeti verir. Bunun dışında ciddi hasar oluşturan önemli virüsler için cihazlara önemli müdahaleler de bulunmak gerekebilir. Bu işlemlerin ise uzman ve bilinçli kişiler tarafından yapılması gereklidir. Bazı cep telefonu bayiliklerin de bu hizmeti almak mümkündür.
Cihaza Format Atıldığı Zaman Virüs Temizlenir Mi?
Evet! Format atılan cep telefonundan virüs temizlenir. Ancak yine bunun bilinçli kişiler tarafından yapılması daha doğru olur. Aynı zamanda format atmak cep telefonundan bazı verilerin kaybolmasına neden olacağı için cihaz sahibinin öncelikli olarak yedekleme işlemi yapması gereklidir. Bu yedekleme işlemi ile önemli verileri kaybolmadan kullanıcı yedeğine almış olur. Fotoğraflar, müzikler v.b şahsi bilgiler mutlaka başka bir belleğe aktarılmalıdır. Son dönemde çıkan bazı akıllı telefonlar da ise verileri kaybetmemek için bazı önlemleri almak mümkün olmaktadır. Bu durum cihazdan cihaza göre farklılık gösterir.