mobiluygulama.com

Popüler Mobil Uygulamalar – Temmuz 2018

Zirvede olmak herkesin hedefi. Zirveden para kazanmak daha kolaydır. Herkesin hayatında olmak ve onların ihtiyaçlarına cevap vermek ise zor. Telefonlarımızda olan uygulamaların amaçları da bu; zirvede olmak ve ihtiyaçlara cevap vermek. Bakalım hangileri bu hedeflere ulaşabilmiş. Bizler bu ay da popüler mobil uygulamalar listemizi hazırlayarak, Google Play Store ve Apple App Store’un nabzını sizler için tuttuk.

Öncelikle aşırı istikrarlı ilerleyen Google Play Store ile başlamak istiyorum, ardından Apple App Store’dan bahsedeceğim.

Popüler Mobil Uygulamalar / Temmuz – Google Play Store

Google Play Store kullanıcısı diğer aylara oranla, şaşırtıcı bir biçimde bu ay çok fazla oyun indirmemiş, listemizde sadece 3 oyun bulunuyorken ilk sırada musical.ly’i görmek nedense kimseyi şaşırtmıyor artık…

1- musical.ly 

Daha önce musical.ly’yi ayrıntılı olarak incelemiştik. Bütün ay koltuğu sallanmayan tek uygulama musical.ly oldu. Android kullanıcıları bu illetten kurtulamadı ama moral bozmak yok.

Uygulamayı sizlere biraz anlatayım. Bu uygulama ile müzikli videolar çekebiliyor, düzenleyebiliyorsunuz ve paylaşıyorsunuz. Genel amacı bu şekilde olan uygulama uzun süredir zirvede fakat ihtiyaçlara cevap verme noktasında ne kadar başarılı bu tartışılır…

Uygulama üzerinden dublajlar, pleybekler yapabiliyorsunuz. Dilerseniz efektlendirebildiğiniz gibi musical.ly topluluğuyla paylaşabiliyorsunuz da. İhtiyaçlarınızın ne kadarına cevap verdiğine aşağıdaki linkten indirerek siz cevap verebilirsiniz 🙂

Developer: TikTok Pte. Ltd.
Price: Free

2- WhatsApp  Messenger 

Tartışmasız hepimizin telefonunda olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp, mağazalardaki zirveye oynamaya devam ediyor ve bu ay Google Play Store’da ikinci sıraya yerleşebiliyor. Popüler olmak ve ihtiyaçlara cevap vermek konusunda WhatsApp’tan daha başarılı bir uygulama yok diyebiliriz. Bu yüzden popüler mobil uygulamalar listesinde olmayı hak eden yegane uygulama.

Son günlerde gayet revaçta olan uygulama, Facebook’un aksine skandallarla adından söz ettirmesinden rahatsız. Yalan haberler yüzünden ölen insan sayısı arttıkça WhatsApp, adını temize çıkarmak için her gün yeni bir önlem almaya başladı.

Başı beladan kurtulmayan WhatsApp, çözümü yalan haber fonu kurmak, gazeteye ilan vermek ve mesaj iletme sınırı getirmekte buldu. Eğer skandallar devam ederse, WhatsApp daha ne gibi önlemler alır bilemiyoruz. Belki de skandalların olduğu ülke, Hindistan’da yasaklanabilir…

Developer: WhatsApp LLC
Price: Free

3- Instagram  

Yine hepimizin akıllı telefonunda bulunan Instagram, bu ay da listenin en üstlerinde yer alıyor. İlk iki hafta 3.lüğünü kimseye kaptırmayan Instagram’ın koltuğunu son iki hafta arkasından hızla gelen Helix Jump sallıyor.

Instagram ve WhatsApp bilindiği gibi Facebook tarafından satın alınmadan önce de revaçta olan uygulamalardı ama Facebook’tan sonra her iki uygulama da oldukça gelişti.

Instagram son günlerdeki popülerliğini gerek IGTV’yle, gerekse hikayelerde soru sorma özelliğiyle kazandı. IGTV sayesinde YouTube’a dikey videolar ile adeta rakip olacak olan Instagram, kendisini bir tık ileriye taşıyarak soru sorma özelliğini getirdi. Bir çok kullanıcı, soru sorma özelliğini hikaye kirliliği olarak görse de fenomenler için velinimet adeta.

Kullanıcılardan gelen soruları yanıtlayabildiğiniz bu sistemde, hikayeler üzerinden sorular sorabiliyorsunuz. Bazı kesimler, her şeyden olduğu gibi bu yenilikten de nefret ettiler ama büyük bir kısım bu özelliği çok sevdi. Kullanımı daha da yaygınlaşır mı, bir bilgim yok ama görüntülü görüşme özelliğinin aktifleşmesiyle birlikte Instagram’da geçirilen zaman artacak gibi duruyor.

Bütün bunlara rağmen Instagram, Instagram’da geçirilen zamanı gösteren ve uyaran bir sistem geliştiriyor. Bence biraz kafaları karışık ya da bu çok iyi bir reklam kampanyası olabilir.

Developer: Instagram
Price: Free

4- Helix Jump

Gelelim Helix Jump’a… Instagram’ın ilk başlarda 3.lüğe yerleşmesini asla gözünde büyütmeyen Helix Jump, Android kullanıcıların gözdesi olan oyunlardan birisi oldu.

Tıpkı musical.ly gibi ülkemizde hala kalitesizi bırakamama sorunsalı devam ediyor ama Helix Jump’a bir kıyak geçebiliriz çünkü, canımız çocuklarımızın anlamsız YouTube videoları izlemesi yerine Helix Jump oynamasını tercih ederiz diye düşünüyorum, en azından problem çözme yetenekleri gelişebilir… Bir ümit.

Developer: VOODOO
Price: Free

5-Facebook Messenger 

Adı kötü haberler listesinden düşmeyen Facebook’un, mesajlaşma uygulaması Messenger listemizin 5. sırasında. Ay boyunca 4 ve 5 arasında gidip geldi ama son durak 5 numara oldu.

Ben hala bütün bu skandallara rağmen insanların neden Facebook kullandığını anlamıyorum. Hayır, sorun veri güvenliği değil. Sorun, insanların hala Facebook’ta zaman geçirecek şeyler bulması bence. Genç kesim artık tamamen Twitter ve Instagram’a kaymış durumda. Üzgünüm ama Facebook artık bir dinozor müzesi…

Hal böyleyken, Messenger’ın kullanımının bu denli yüksek olması sanırım görüntülü konuşma ve grupça video izleme özelliği sayesinde. Üstelik artık çeşitli firmalar yaptıkları çekilişleri Messenger’dan oynanan oyunlarla vermeye başladı, bu da Facebook’un bir diğer PR kampanyası diyerek geçmek istiyorum.

Price: Free

6- Kafa Topu 2

Daha önce ayrıntılı incelediğimiz Kafa Topu 2 de uzun haftalardır popüler mobil uygulamalar listelerindeydi. Türk geliştiricilerin oluşturduğu oyun, 6 numarada. Genel itibariyle bakarsak çok iyi bir skor değil. Ayın ilk haftalarında ve ortasında Google Play Store’da üst sıralarda olan Kafa Topu 2, ayın sonlarına doğru geriledi.

Haftalarca 4. ve 6. sıra arasında gidip geldi. Demek ki kullanıcılar birazcık Kafa Topu 2 oynamaktan sıkılmış olacaklar ki popüler mobil uygulamalar listemizde çok yüksekte ver bulamadı.

Developer: Masomo Gaming
Price: Free

7-Facebook

Hah, Facebook demeye kalmadı hemen popüler uygulamalar listesinde yerini aldı. Sonlara doğru da olsa listede muhakkak olan uygulama, bahsettiğim gibi onca skandala rağmen hala revaçta.

Facebook’un zirvede kalma çabaları adeta “reklamın iyisi kötüsü olmaz” politikası. Her geçen gün, birileri akıllı telefon sahibi oluyor ve artık çoğu oyun Facebook girişi istiyor. Neden gereklidir bir türlü anlamadığım bu Facebook girişi yüzünden, benim de bir müze hesabım var ne yazık ki 🙁

Son hamlesi Watch Party ile artık bireysel değil de, grup olarak kitleleri elinde istiyor Facebook. Artık grup sohbetinizde ortak bir video izlerken aynı anda yazışabileceksiniz. Ne hoş değil mi…

Price: Free

8- Sling Drift

Popüler mobil uygulamalar listemizin neredeyse en sonundan aramıza katılan bu minik araba oyununda amacımız yarışmak ve drift yapmak. Bu uygulamanın da listelere girebilmesini çocuklarımıza bağlıyorum zira bu oyun tam onlara göre bence.

Minik minik araçları drift yaptırmaya çalıştığınız Sling Drift, YouTube videolarıyla kıyaslanınca pırlanta gibi kalıyor.

Developer: CASUAL AZUR GAMES
Price: Free

9-letgo

Evet efendim, ülkecek satacak ne çok şeyimiz varmış yahu, dedirten ama girdiğiniz zaman da çıkamadığınız bir kuyudur letgo…

Koyduğumuz tüm ürünler anında satılsın istiyoruz ama tabii ki mümkün değil. Televizyonlarda sürekli reklamını gördüğümüz bu uygulama sayesinde, eşyalarınızı satabiliyor ve 2. el ya da sıfır ürünler satın alabiliyorsunuz. Kullanışlı ve ekonomik.

Listede olmasına şaşırmadık. Dedim ya, satacak çok şeyimiz var 🙂

Developer: letgo
Price: Free

10- Türk Telekom Online

Bu ay, Türk Telekomlu Android kullanıcılarımızın başı biraz dakikalar, megabaytlar ve smslerle dertte gibi. Benim gibi Instagram’dan sürekli DIY izliyorsanız yandınız! Gitti megabaytlar…

Eh, sosyal medya mecrası bu kadar çok internet yiyorken kontrol etmeden kullanmak kötü sonuçlara yol açabilir. Türk Telekomlular kontrol etmeden duramamış olacak ki, uygulama popüler mobil uygulamalar listesinin son sırasında yerini almış.

Popüler Mobil Uygulamalar / Temmuz – Apple App Store

Apple App Store, Gooogle Play Store kadar stabil ilerlemedi maalesef. Ay içerisinde sürekli sıralamalar değişti. Bu yüzden ikişer birinci ve ikinciler var. Son haftayı daha ağırlıklı baz alarak hazırladığım popüler mobil uygulamalar listemize hemen göz atalım.

1-Hadi – Bilgi Yarışması

Türkiye’nin ilk canlı, sunuculu ve para ödüllü bilgi yarışması Hadi, ayın sonlarına doğru zirveyi gördü. Bu bilgi yarışması tıpkı HQ Trivia gibi, sorulan sorulara doğru cevap verenlere gerçek para ödülü veriyor ve toplam paranız 20 TL ulaştığında paranızı çekebiliyorsunuz.

Uygulamayı, her yarışma anında en az 100 Bin kişi kullanıyor. Her gün 20:30 Salı-Çarşamba-Perşembe 12:30 ve 20:30’da yarışılıyor. Aynı zamanda katılım ücretsiz.

Her gün aynı saatte Hadi bilgi yarışmasına katılabilir, arkadaşlarınızı davet ederek Joker hakkı kazanabilir ve yarışmalarda daha avantajlı olabilirsiniz. Biz de yarışmaya katılarak şansımızı deniyoruz. Sorular kolaydan başlayıp zorlaşıyor. Gerçekten başarılı bulduğumuz bu Türk yapımı uygulama, birinci sırayı hak ediyor. Ayın son haftasında kazandığı birinciliğini arkadan gelen Asphalt 9’a kaptırmış olsa da gönüllerin birincisi.

İndirmek için buraya tıklayın.

1-Asphalt 9: Legends

Asphalt 9: Legends, çıkışıyla haftaya hızlı bir giriş yaptı ve hemen birinci sıraya yerleşti. Ayın başlarında, popüler mobil uygulamalar listesinde birinci sırada Kafa Topu 2, WhatsApp, Instagram gibi uygulamalar varken, sonlarına doğru Hadi – Bilgi Yarışması birinciliği kapmıştı. Fakat hesaba katılmayan bir şey oldu ve Asphalt 9: Legends çıkar çıkmaz ilk sırada boy gösterdi. Bu yüzden kesin bir birinci var diyemiyoruz, iki tane birincimiz var.

Oyunumuz, Asphalt serisinin devamı olarak çıktı. Çok oyunculu modlarla yarışmanız mümkün. Maksimum sekiz oyuncuya kadar yarışma imkanınız var. Çoklu oyunda 5 ayrı lig bulunuyor ve bu tablolarda lider olup yükselmek sizin elinizde.

Ferrari, Porsche, Lamborghini ve W Motors gibi meşhur üreticilerin imzasını taşıyan, gerçek hiper otomobillerden geniş bir yelpaze sunuyor. Efsane aracınızı seçerek dünya çapında muhteşem mekanlarda yarışıyorsunuz.

Developer: Gameloft
Price: Free+

2-musical.ly 

Listelerden asla eksik olmayan, illet gibi yapışan, her uygulamada reklamını gördüğümüz musical.ly, görünen o ki Apple kullanıcılarının da gözdesi. Popüler Mobil Uygulamalar / Google Play Store listesinde yeterince bahsettiğim bu uygulamadan çok söz etmeyeceğim, kısaca ne olduğuna değinelim.

Uygulama üzerinden videolar çekiyorsunuz, dilerseniz müzik ekleyip filtreleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda dublajlar da yapabildiğiniz videolarınızı musical.ly topluluğuyla paylaşıyorsunuz. Tabi ben tavsiye etmiyorum 🙂

Developer: TikTok Ltd.
Price: Free+

2-Game of Sultans

Gelelim ikinci ikincimize. Adından da anlaşılacağı gibi, Game of Sultans bir Osmanlı oyunu. Tahminimce Türk yapım olan oyunun, Türkçe’nin yanında İngilizce, Rusça ve Arapça dil desteği de var.

Oyunda, Sultan olup harem kurabiliyor, ülke yönetebiliyorsunuz. Osmanlı simulator diyebiliriz kısaca. Savaşlar yapıp, köklü bir aile yetiştirmeye çalışıyorsunuz.

Geleneksel unsurları sevenler için fena bir oyun sayılmaz. Türk kahvesi bile içebiliyorsunuz, daha ne olsun!

3-Kafa Topu 2

Bu ay App Store’da 3. sırayı Kafa Topu 2 kaptı. Türk yapım olduğundan bahsetmiştim. Açıkcası bu kadar çok Türk yapım oyunun popüler mobil oyunlar listelerinde olması gurur verici.

Her iki mağazanın da kullanıcıları bu ay Kafa Topu 2’yi bol bol oynadı. Kafa Topu 2 gerçekten eğlenceli bir oyun, uzun süre de listelerde kalacak gibi görünüyor.

4-Instagram 

Google kısmında uzun uzun bahsetmiştim ama birazcık da olsa Apple tarafında da bahsedelim. Instagram her zaman listedeydi fakat sürekli sıralaması değişti. Son senteze göre ay genelinde 4. sırayı buldu. Yine zirveyi görmek ve ihtiyacı karşılamak konusunda lider.

Facebook’un, Instagram ve WhatsApp’i satın almasından sonra bu uygulamalar listelerden hiç ayrılmaz oldu.

Developer: Instagram, Inc.
Price: Free+

5-WhatsApp

Listelerin uzun vadede birincisi hep WhatsApp’ti. Her ne kadar ay geneline baktığımızda 5. sıraya gerilese de WhatsApp, Facebook’un “reklamın iyisi kötüsü olmaz” politikası yerine “reklamın iyisi makbuldür” tarzında ilerliyor.

Son günlerde adı bir takım olaylarla kirlenmiş olsa da, temize çıkmak adına yapmadığı kalmadı. WhatsApp, kendini aklamak adına sürekli yeni şeyler deniyor. Umuyoruz başarılı olur.

WhatsApp, tıpkı Instagram gibi gayet başarılı. Her geçen gün kendisini yenilemeyi ve geliştirmeyi ihmal etmiyorlar tabii ki bu da Facebook’a bağlı olmalarından dolayı olsa gerek 🙂

Developer: WhatsApp Inc.
Price: Free

6-YouTube

Sırasını bu denli koruyan uygulama daha görmedim doğrusu. Neredeyse bütün ay, oynasa oynasa bir sıra oynamıştır. Google Play Store’da neredeyse hiç sıralama alamayan YouTube’u, Apple kullanıcıları çok seviyor ve sıklıkla kullanıyorlar.

Hepimizin çocuğu, kardeşi, yeğeni artık YouTube delisi olmuş durumda. Ne kadar oyun ve çizgi film varsa, hepsini izlemeye çalışarak adeta kota katliamı yaratıyorlar. İşin kötüsü, buna bağımlı olmaları ve YouTube içeriklerinin yeterince filtrelenmiyor olması.

Çocukları geçersek YouTube, son zamanlarda çok fazla yenilikle gelmedi. Android için Koyu Tema gelmesi, son gelişmesi. Koyu Tema, zaten iOS cihazlar için gelmişti. Sonunda Android için geliyor ve OLED ekranlı cihazlarda öncelikli olmak üzere daha az şarj yiyen bir YouTube göreceğiz.

Bu tip ufak hamlelerle “ölmedim, hala nefes alıyorum” mesajı vermeye çalışsa da, Instagram’ın IGTV‘sinin zamanla YouTube’un önüne geçeceği düşünülüyor. Olabilme ihtimali vardı ama Instagram, IGTV’yi yeterince tanıtamadığı için şu aralar bu ihtimal o kadar da yüksek değil. Bunu fark eden Instagram, IGTV içeriklerini haber kaynağına taşıma kararı aldı. 

Developer: Google
Price: Free+

7-Facebook

Facebook, Temmuz boyunca listelerde hep 6-7-8 arasında gidip geldi. YouTube, Facebook ve Facebook Messenger üçlüsü, yaşlılar gibi ağır ağır hareket ettiler.

Daha önce de söylediğim gibi burnu skandaldan ayrılmayan Facebook’a, son darbe hissedarlarından geldi. Sevgili hissedarları, Facebook’un piyasa değerinin düşmesi nedeniyle hissedarları Facebook’a dava açtılar.

Price: Free+

8-Facebook Messenger

Facebook’un yegane yaveri Messenger, listede olmazsa olmazdı. Facebook’un peşi sıra listede 8. sırada yerini aldı. Daha önce Watch Party gelişmesiyle gündemde yerini almıştı. Bildiğiniz üzere Watch Party, arkadaşlarınızla aynı anda ortak bir video izleyebildiğiniz bir sistem. Hem yazışıyor hem de aynı anda aynı videoyu izleyebiliyorsunuz.

Facebook’un anca beraber kanca beraber tarzından ötürü, mesajlarınızı Facebook mobil versiyon üzerinden görememeniz ve Messenger’ı açmak zorunda kalmanız yeterince kötü değilmiş gibi Facebook hala “Artık Messenger’da bağlantınız var” bildirimini kaldırmadı.

Daha önce kaldırılacağı söylense de ben hala bir aksiyon göremiyorum konuyla ilgili. Hala, aynı bildirimi almaya devam ediyoruz. Bu da Messenger’ın yegane eksi özelliği. Her ne kadar eksi yanları olsa da gördüğünüz gibi revaçta.

Price: Free+

9-FindNow

Apple kullanıcılar biraz kaybolmuşa benziyor çünkü bütün ay boyunca FindNow listenin 9 ve 10. sıralarında gidip geldi. Onu hemen arkasından Google Maps takip edince, “evet, gerçekten kaybolmuşlar” dedim.

Aldığım duyumlara göre Türk geliştiricilerin elinden çıkan FindNow, bağımsız bir konum uygulaması. Bu uygulama sayesinde, arkadaşlarınızla konumunuzu paylaşabiliyorsunuz ve paylaşılan konumları görebiliyorsunuz.

FindNow, telefon numaralarını cihazınız üzerinden arattığınız arkadaşlarınızı ve aile üyelerinizin konumlarını da bulabiliyorsunuz. Yapmanız gereken, uygulamayı yükleyip rehberinizden seçtiğiniz kişilere takip isteği göndermek veya telefon numaralarını uygulamaya girmek. Böylece, gönderdiğiniz takip isteklerini onaylayanların konumunu görebilirsiniz.

10-Google Maps

iOS kullanıcıların kaybolduğuna kanaat getirmemi sağlayan 2. ve son uygulamamız, Google Maps oldu. Tıpkı FindNow gibi bütün ay listenin sonunda öylece durdu. Apple’ın haritalar hizmetini iOS kullanıcılarının sevmediğini ve kullanışsız bulduğunu biliyorduk ama bu kadar olduğunu bilmiyorduk.

Belki de tatilcilerimiz gittikleri yerlerde kaybolmak istememiş olabilirler 🙂

Developer: Google
Price: Free

Bu ayki popüler mobil uygulamalar listemizin sonuna geldik. Umarız en doğru ve verimli şekilde aktarabilmişizdir. Tatilde olan okuyucularımıza iyi tatiller, çıkacak olanlara iyi yolculuklar, devamlı evde olacaklara serin havalar diliyorum. Bir sonraki listemizde görüşmek üzere!