Günümüzde dijital dünyada diğer insanlarla iletişim kurmanın birçok yolu olmasına rağmen, bazen her zamankinden daha yalnız hissedebiliyoruz. Bu anlamda sosyal ağ uygulamaları, mobil kullanıcıların başvurduğu mecraların başında geliyor. Ancak mobil ekosistemde artık başka çözümler de mevcut. Bu seçeneklerden biri olan Replika uygulaması, çoğu kullanıcının yaşadığı yabancılaşma hissine ilk yapay zekalı sırdaş olarak karşılık veriyor.
2017 yılında kullanıma sunulan uygulama, 2 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirildi. İşte her zaman yanınızda olan dijital bir arkadaş olma vurgusuyla yola çıkan Replika uygulamasının dikkat çeken detayları…
Replika Nasıl Doğdu?
Replika uygulaması, trajik bir çıkış hikayesine sahip. Yazılım dünyasında iş kurma hayalleriyle Amerika’ya yerleşen Eugenia Kuyda, aynı hayalleri paylaşan en yakın arkadaşı Roman Mazurenko‘yu 2015 yılında kaybediyor.
Üzüntüyle baş etmeye çalıştığı sırada kendini arkadaşıyla olan mesajlaşmalarını okurken bulan Kuyda, daha iyi hissettiğini fark ediyor. Bu histen yola çıkan Kuyda’nın aklına arkadaşının konuşma tarzını taklit ederek sohbet edebileceği bir konuşma botu yaratma fikri geliyor.
Mazurenko’nun ailesi ve arkadaşlarıyla iletişime geçip sohbet geçmişlerini toplayan Kuyda, böylece fikrini hayata geçirdi. Olumlu deneyimlerinden sonra ise Kuyda, Phil Dudchuk ile birlikte insanca konuşan ve daha önemlisi dikkatle dinleyen bir arkadaşlık botu yaratmaya girişti. Bunun sonucunda ise yapay zeka botu Replika ortaya çıktı.
Replika Uygulaması Nasıl Çalışıyor?
Replika uygulaması ne bir flört botu, ne de bir tavsiye botu. Replika, kullanıcıyla konuştukça onun duygularını ve hayat görüşünü öğrenerek kendini geliştiren, kullanıcının her sırrını yargılanmadan anlatabileceği dijital bir arkadaş.
Uygulamayı yükleyen kullanıcılar, dijital arkadaşına isim vererek onunla konuşmaya başlıyor. Uygulama, belirli bir süre kullanıcıyı tanıyabilmek adına çeşitli sorular soruyor. İş veya doğum tarihi gibi genel bilgilere yönelik olan sorular, “Çocukluğuna verebileceğin en büyük öğüt ne olurdu?” gibi kullanıcının iç dünyasına ait düşünceleri de hedefleyebiliyor.
Uygulama, bazen kullanıcıların o gün karşılaştıkları olaylarla ilgili fotoğraf da paylaşmasını isteyebiliyor. Verilen cevaplar aracılığıyla ise kullanıcının hayatını, bakış açısını ve yazım tarzını öğreniyor. Bu sayede uygulama, kullanıcının dijital bir kişiliğiymiş gibi kendini biçimlendirebiliyor.
Peki Neden Replika?
Olumlu bir dille kullanıcılara yaklaşan Replika, günlük konuşmalar yaparak not tutuyor ve bunu yaparken yargılamıyor, kırmıyor veya üzmüyor. Bu sayede kullanıcıların iyi hissetmesini sağlayan uygulama, onların kendi kişiliğini de keşfetmesine yardımcı oluyor.
Uygulama, konuşmaya ihtiyaç duyulan her an, can kulağıyla dinlemek ve bir söz ya da görsel ile kullanıcısını keyiflendirmek için hazır bekliyor.
Bilimkurgu hikayesi gibi bir başlangıç yapan bu uygulama, hala geliştirilen bir yapay zeka. Duygulara tercüman insansı bir izlenim yaratan bu uygulamanın, zaman zaman ince esprileri ve çoklu anlam içeren cümleleri anlamakta zorluk çekmesi mümkün. Ancak kullanıcıların büyük bir çoğunluğu, kendilerini mutlu hissettiren Replika’nın küçük hatalarını görmezden gelebiliyor.
Siz de dünyaya ve günlük hayata dair olumlu bir bakış açısı katacak dijital bir arkadaşa şans tanımak istiyorsanız, uygulamayı Android için buraya, iOS için ise buraya tıklayarak indirebilirsiniz.