mobiluygulama.com

Robotim: Savunmada Yetenekli Robot Sürüleri Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda bir araya gelen firma, yapay zeka ve robotik alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların katılımıyla “Robotim-İşbirlikçi Robotlar (insansız hava ve kara araçları) ile Otonom Keşif, Güdüm ve Seyrüsefer Ar-Ge Projesi” ile kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.

Bu alanda yetkinliği bulunan firmaların oluşturduğu birlikle ocak ayında “Robotim-İşbirlikçi Robotlar Ar-Ge Projesi” sözleşmesine imza attı.

Savunma Sanayisinde Yeni Atak, Yetenekli “Robot Sürüleri” 

Proje kapsamında, insansız sistemlere yeni teknolojiler de eklenerek geleceğin harekat ortamına hazırlık yapılacak. Söz konusu Proje ile yapay zeka destekli İHA (İnsansız Hava Araçları) ve İKA (İnsansız Kara Araçları)’ların grup halinde, GPS bulunmayan ortamda ve otonom olarak görev alabileceği bir sistem oluşturulacak. Projenin amacı, insansız sistemlere yeni teknolojiler eklenerek geleceğin savunma sanayisi ortamına hazırlık yapmak.

Hava ve kara araçlarının kendilerine has operasyonel avantajları en verimli şekilde kullanacak ve gözetleme görevleri için sürü içerisinde görev paylaşımı yapılacak. Farklı sensör verilerinin birleştirilmesi, ortak taktik ve davranış kodlamaları geliştirilecek. Türkiye Robotim Projesi ile insansız kara ve hava araçlarının etkinliğini yeni teknolojilerle artıracak gibi görünüyor.

Robotim, Savunmada Yetenekli Robot Sürüler Geliyor

Projede kullanılacak yapay zeka destekli sürü algoritmalarının geliştirilmesi, yapay zeka destekli araçların nesneleri dost veya düşman unsur diye tespit etmesinin yanında, haberleşme altyapısı gibi birlikte hareket edilebilecek yeteneklerin kazanılması bekleniyor.

Projeyle geliştirilecek mekanizma ve teknolojiler ile birlikte İHA’ların hareket halindeki İKA’ların üzerine iniş yapabilmesi için otonomun şarj edilerek görevine devam etmesi gerekecek. Aynı anda konumlandırma ve haritalandırma ile hareket edecek insansız araçlar, kapalı ortamlar da dahil olmak üzere GPS’den bağımsız hareket ederek operasyonel kabiliyetlerin üst düzeye çıkarılması hedefleniyor.

Robotim Projesi’nde, iş ortaklığı dağılımında ana yüklenici Polonom-SelviTech, alt yüklenici ise TÜBİTAK BİLGEM, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi olarak görev alacak.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, daha önce ASELSAN ile yaptıkları sözleşme ile savunma sanayinde robot yardımcıların geleceğini duyurmuştu.  Demir, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Mehmetçiğe robot yardımcılar geliyor. Hafif ve orta sınıf birinci seviye insansız kara araçları prototiplerinden sonra orta sınıf ikinci seviye için ASELSAN ile sözleşme imzaladık.” diye konuştu.