Son zamanların en çok konuşulan haberleri arasında yer alan Sosyal Medya Düzenlemesi geçtiğimiz günlerde TBMM tarafından kabul edildi ve yasa haline getirildi. Kabul edilen bu kanun teklifi sosyal medyaya özel bir kanun teklifi idi. Ana hatları ile bu düzenleme sosyal medya sağlayıcılarının Türkiye bir merkez oluşturulması hedefleniyor. Soruşturmalar ve düzenlemelere yönelik bir muhataplık aranacak.
Kabul edilen yasanın en büyük amaçlarından birisi de şu: Sosyal medya organlarının ne kadar çok kullanıldığının bilinmesi es geçilmeden, özgürlük ile hak/hukuk arasında bir denge oluşturulması isteniyor. Kademelendirilmiş bir şekilde hafif dereceden gerçekten çok ağır cezalara kadar yaptırımlar söz konusu.
Sosyal Medya Düzenlemesi Nedir?
Sosyal medyalarda bulunan anonim/parodi veya şiddet içerikli paylaşımların özgür düşünce ve paylaşım açısından yaralayıcı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunların yanında yalan, suçlama ve hakaret içerikli paylaşımlar da yapılıyor. Bu anlamda bir düzenleme getirilmesi amaçlanırken aynı zamanda sosyal medya platformları global anlamda kullanılırken sosyal ağ düzenleyicileri belli ülkelerde yer alıyor. Bu hükumetlerin muhatap alacağı bir organ bulunmuyor.
Yapılan bu hamle ile sosyal ağ düzenleyicilerine, şirketlere sorumluluk getirilmeye çalışılacak. Sosyal medya platformlarında yer alan bahsettiğim türdeki paylaşımları yapan kişilerin bulunması, yargılanması ve gerekirse ceza verilmesinin yolunun açılması hedefleniyor. Bu tür düzenlemeleri getirmeye çalışan başka ülkeler de var: Almanya ve Fransa.
Sosyal medya platformlarının günlük erişimi 1 milyon ve fazlası olanlar için muhatap aranacak ve yasal sorumluluklar getirilmesinin yolu açılmaya çalışılıyor.
5 Aşamalı Yaptırım Süreci Nasıl Olacak?
Düzenleme, internet ortamında yapılan paylaşımların düzenlenmesi ve kullanılan bu yayınların yoluyla işlenen suçlara müdahale edilmesi hakkında bir kanun olarak göze çarpıyor. Metin, görüntü, ses, konum veya video gibi içeriklerin oluşturulmasına, paylaşılmasına imkan sağlayan her türlü gerçek ya da tüzel kişiler “sosyal medya sağlayıcıları” kapsamında yer alacak.
Şiddet, taciz, rahatsız edici içerik, yalan beyan vb. paylaşımların sahiplerinin idari para cezaları almasının yolu açılıyor. Muhatap yurt dışında bulunuyor ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu kişilerin iletişim araçları, alan adları, IP adresleri veya benzer kaynaklarla kişiye ulaşımı kolaylaştıran bilgileri alacak. Kişinin bulunması ve iletişime geçilmesinden sonra 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılıyor.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıları caydırma amacıyla ilk aşamada para cezası verilecek. Bu kişilere bu aşamada 10.000 ile 100.000 lira arasında bir ceza kesilecek. Devam eden süreçte aynı şekilde yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişi 100.00 ile 1 milyon TL arasında bir cezaya çarptırılacak.
Hakkında dava açılan ve ulaşın kişinin hesabı kapatılmak zorunda değil. Sonuçlanan davada sadece yapılan paylaşımın kaldırılması da yeterli olabiliyor.
Sosyal medya sağlayıcısına paylaşımını kaldırma veya hesabı kapatma bildirimi yapıldıktan en geç 4 saat içerisinde bireyin yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekiyor.
Eğer herhangi bir şekilde bir birey, bir bireyi paylaşımı dolayısıyla şikayet ederse ”kişilik haklarının korunması” kanunu kapsamında şikayetçi kişinin bilgileri paylaşılmayacak.
Sosyal Medya Düzenlemesi: 1 Ekim 2020 Tarihinde Yürürlükte!
En az 1 milyon erişime sahip sosyal medyala platformlarında, sosyal ağ sağlayıcıları ile iletişime geçilerek en az 1 kişiyi Türkiye adına temsilci yapması istenecek. Kişinin her türlü bilgisi internet üzerinde yer alacak ve doğrudan kişiye erişim sağlanabilecek. Temsilci gerçek kişi olması dahilinde Türk vatandaşı olması zorunlu tutulacak.
Sosyal ağ sağlayıcısı temsilci belirlenmesini ve bildirimini BTK’ya en az 30 gün içerisinde bildirmesi gerekiyor. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen ağ sağlayıcına BTK tarafından 30 milyon lira idari para cezası verilmesi söz konusu.
İkinci kez idari para cezasının tebliği sonrasında yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına, gerçek ya da tüzel kişi olması fark etmeksizin bant genişliği daraltılması cezası verilecek. İlk aşamada reklam vermesi yasaklanacak, sonrasında internet trafiği bant genişliği yüzde 50 oranında düşürülecek. BTK Başkanı’nın sulh ceza hakimliğine başvurması ve bant genişliğini 30 düşürülmesi kararından sonra sosyal ağ sağlayıcısına 30 gün daha süre verilecek. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi ile beraber de bant genişliği yüzde 90 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvuru yapılabilecek.
“Twitter Temsilci Bulundurmayı Reddetti” İddiaları
Çıkan haberlerde yasanın aceleye getirilmemesi ve gerekli sosyal medya sağlayıcıları ile iletişime geçildiği açıklandı. Ağırlıklı olarak sağlayıcıların meseleyi kabul ettikleri ya da olumlu baktıkları açıklandı. Bir tek Twitter’ın bu konuda bir itirazı olduğu ve kabul etmediği iddia edildi.
Rusya’da bulunan sosyal ağ sağlayıcıları da meseleye olumlu bakıyorken “Twitter dışında bir sorun gözükmüyor” açıklaması geldi.