Bizler bildiğimiz kadarıyla Dünya Gezegeni üzerindeki en zeki canlılarız. Fakat aklımız havada… hatta daha da yukarılarda, uzayda. Son yıllarda Dünya dışında insan kolonileri fikri, hem bilim hem iş çevrelerinde sıklıkla gündeme geliyor. TerraGenesis oyunu da size böyle bir tecrübeyi bizzat mobil cihazınızda yönetme imkanı sunmakta.
İnsanlığın Yükseklerdeki Hayalleri
İnsan türü, kendini bildi bileli gökyüzündeki cisimlere hayranlık ve merakla baktı. Onları önce lambalar ya da tanrılar sandık. Sonralarıysa onların başka güneşler ve dünyalar olduklarını kavrayabildik.
Meraklı ve kaşif bir tür olarak da bunu anlamamızla oralara gitmek, hatta yerleşmek hayalleri kurmamızın arasında çok zaman geçmedi.
1960’lı yıllardan beri yapılan gök cismi kolonizasyonu konseptleri son yıllarda yeniden gündemdeler. Bilim dünyasında da konuyla ilgili çalışmalar ve projeler hız kazanmakta.
NASA, Roscosmos ile birlikte Ay yörüngesinde hem Ay yüzeyinin incelenmesi, hem de Mars yolculuklarında bir ara üs rolünü oynaması için yeni bir uzay üssü inşa etmeyi planlıyor.
Avrupa Uzay Ajansı ESA ise Ay yüzeyinde bir köy planlamaya başladı bile. Çin de ESA’nın projesinde rol almak için görüşmeler yapmakta. Mars üzerinde de küçük bir bilim üssünden, koca şehirlere kadar çeşitli planlar, hem NASA hem de vizyoner girişimci Elon Musk’ın SpaceX şirketinin gündemlerindeler.
Bu projelerin başarıya ulaşıp ulaşmayacaklarını zaman gösterecek. Çalışmalar, ciddi olmakla birlikte henüz hiç bir şey kesin değil. Dünya dışında insan yerleşimleri hayalinin gerçekleştiğini kendi ömrümüzde belki görürüz, belki de göremeyiz.
Diğer yandan TerraGenesis oyunu, bu tecrübeyi şimdiden yaşamanıza imkan veriyor! Bilimsel dayanaklarla tasarlanmış oyun mekanikleriyle, mobil cihazlarımızda insanlığın yeni evlerini inşa edebiliyoruz.
Güneş Sistemi’ndeki Yeni Evlerimiz
Oyun, öncelikle Güneş Sistemi içindeki gezegenleri insan yaşamına elverişli hale getirmekle başlıyor. Bu kısım tamamen ücretsiz. Daha farklı sistemler ve Güneş Sistemi içinde yer alan bazı uyduları ise ek paketlerle ücret karşılığı almak mümkün.
Bunlar arasında ilk akla gelen, Jupiter ve Saturn gezegenlerinin uyduları ki Titan, Ganymede ve Europa Güneş Sistemi’ndeki en ilgi çekici gök cisimleri arasındalar.
Ancak seçenekler yakın zamanda keşfedilen 38.46 ışık yılı uzaktaki Trappist-1 sistemine kadar gidiyor. Bu sistemi ilgi çekici kılan, yaşama elverişli olma ihtimali oldukça yüksek üç gezegene birden sahip oluşu.
İlk gezegenimiz Mars. Mars’ı ehlileştirdikten sonra ise Venüs vb. şeklinde sırasıyla artan zorluk seviyelerindeki ortamlara geçiyoruz.
Oyun, bilimsel gerçekler ve oynanabilirliği dengeli bir şekilde harmanlıyor. Tamamen bir simülasyon değil, zira bu keyifli bir oyun için fazla karmaşık olurdu. Diğer yandan gezegenleri gerçekten de oralarda bitki, hayvan ve insan yaşamı için var olan sıkıntılara göre değiştirmek gerekiyor.
Söz gelimi Mars’ta sorun; atmosferin inceliği, oksijen yokluğu, düşük basınç ve soğuk. Bu bakımdan kolonilerimizi inşa ederken yeni modül araştırmalarımızı buna göre yapmak gerekiyor. Araştırma bölümü altında ise kolonilerimizde bu koşulları düzenlememizi sağlayacak modülleri inşa etmeden önce öğrenmemiz gerekiyor.
Şimdi gelin, aksi Mars Valisi’nin sesinden pek meşakkatli ve çetin olan gezegen ehlileştirme sürecini dinleyelim:
İnsan Her Yerde İnsan!
Üstünde durduğunuz taş parçası değişti diye insanlık da değişecek sanıyordunuz değil mi? Aman da aman ne iyimser, ne gerçekçi… Kusura kalma kuzum, burada da yapacak iş çok! Burada da para, şan, şöhret peşinde koşturmaca var. Öyle süper aydınlanma, yeni toplum vs. bekliyorsan yaz kampına git!
Benim yerime koysana kendini hele! Vermişler çöl çorak, buz gibi, havasız susuz gezegeni… haydi burda düzen kur. Gel kur bakalım sen kolaysa! Aman neyse işte, şimdi dinle de anlatayım, nasıl oluyor bu işler…
Bir dakika! Bir dakika! Nereye götürüyorsunuz beni? Daha bitmedi söyleyeceklerim!
Eee… Evet Sayın Vali, belli ki bugün pek gününde değil. Onu boşverelim, oyunu ben anlatmaya devam edeyim en iyisi. Şimdi, nerede kalmıştık… Evet Mars…
Mars’ta Hayat
Efendim bildiğiniz üzere Mars’ta atmosfer, fazlasıyla ince, pek oksijen içermiyor ve yüzey basıncı da çok düşük. Su da var olmakla birlikte, toprağın altında ya da kutuplarda, çoğunlukla donmuş vaziyette bulunuyor. Dolayısıyla oyun sırasında bu sorunları çözmeye çalışıyoruz.
Venüs ise çok daha farklı meydan okumalarla karşımıza çıkıyor. Sıkça “bildiğimiz yerler arasında cehennem tanımına en yakın olanı” diye anılmakta bu gezegen… Çok yoğun bir atmosferi var, öyle ki pek ışık geçirmiyor.
Fakat yine de yüzey sıcaklığı korkunç yüksek. Basınç ise metalleri bile bir saatte ezecek cinsten. Dolayısıyla burada Mars’ın tersi bir strateji izlemek gerekiyor.
Peki Gezegenleri Nasıl Ehlileştiriyoruz?
Gezegenleri insan yaşamına uygun hale gelecek şekilde, Dünya koşullarına evriltmeye literatürde Terraforming denmekte. Öncelikle koloniler kurmamız gerekiyor. Burada hem kolonistlerimiz yaşıyor, hem de yukarıda belirttiğimiz gibi gezegenin ekolojik koşullarına müdahale edebilecek modüller inşa ediyoruz.
Sıcaklık, basınç, oksijen seviyesi, su seviyesi ve biyosfer temel olarak düzenlememiz gerekenler.
Bunların her birini arttırabilen veya azaltabilen modüller var. Ancak bu modülleri inşa edebilmek için öncelikle araştırmak gerekiyor. Daha ileri seviye olan modüller ise aynı anda iki öğeyi birden etkileyebiliyor.
Örneğin; bir modül suyu azaltırken, oksijeni arttırabilir. Bir diğeri, şehirlerinizde yeni barınma alanları sağlarken aynı zamanda su seviyesini yükseltebilir.
Oyunun ilerleyen süreçlerinde bunların tümünü dengelemek gerekiyor. Gerçekte de olduğu gibi, tüm bu değerlerin belirli bir minimum ve maksimum arasında tutulmaları gerek. Su fazla yükseldiğinde, alçak rakımlara kurduğunuz şehir ve madenlerin batarak yok oluşuna tanık olacaksınız. Oksijen ise fazla artarsa canlıları zehirleyebilir.
Dolayısıyla eğer gezegenin şehirlerinizdeki barınma üniteleri dışında insan yaşamını desteklemesini istiyorsanız, tüm bu öğeleri kabul edilir sınırlar arasında sabitlemeniz gerek. Eğer dikkatli davranmazsanız, yaşama elverişli hale gelmiş bir gezegende bile doğal denge yeniden çökebilir.
Yeni Gezegenler, Yeni Kültürler
İnsanlığın yaşam alanları olarak Dünya dışına açılması için öne sürülen argümanlardan biri de olaya kültürel yönden yaklaşıyor. Toplumlarımız, kültürel açıdan oldukça girift hale gelmiş, çözülmesi güç görünen pek çok problem üretmiş haldeler.
Dolayısıyla oyunda bir de “kültür” bölümü var. Burada kazandığınız kültür puanlarını, birbirinin zıttı bazı öğeler arasında dağıtabilirsiniz.
Örneğin; ekonomik politikayı endüstriyel ve ekolojik arasında dilediğiniz bir denge ya da dengesizlikte uygulayabilirsiniz.
Endüstriyel tarafa gittikçe bina inşa hızınız artıyor, ekolojik tarafa gittikçe gezegende bitki ve hayvan yaşamı daha hızlı yayılıyor. Bir taraf için aldığınız bonus, diğer tarafa negatif olarak yansıyor.
Diğer üç kültürel politika kararından ilki ekolojik yaklaşım.Dönüşüm ve koruma arası, ilki doğal yaşam, ikincisi insan nüfusu artışına yönelik.
İkincisi yönetim şekli: Plütokrasiye gidildikçe finansal büyüme, demokrasiye gidildikçe nüfus artışı için bonus elde edebiliyorsunuz.
Son olarak da “Değerler” bölümü söz konusu. Bilgi araştırma hızını, zenginlik ise finansal büyümeyi geliştiriyor.
Kültür puanlarınızı kullanabileceğiniz son kaynaksa “Zafer” kısmı. Puanlarınızı burada kullanarak %100 bağımsızlığa ulaşırsanız, bu gezegeni kazanmış oluyorsunuz.
Diğer kazanma yoluysa gezegeni başarıyla yaşama elverişli hale getirmek.
Oyun İçi Ekonomi
Oyunda temel olarak iki çeşit kaynak var. “Credits” temel paramız, “Genesis Points” ise premium kaynak olarak düşünülebilir. Yapacağımız her türlü araştırma ve inşa için credits kullanıyoruz.
Diğer yandan kredimiz bittiyse, Genesis Point kullanmak mümkün. Araştırma ve inşaatları da beklemeden hemen bitirmek için de Genesis Point kullanabiliyoruz.
Kredi kazanmak için en temel kaynağımız, gezegen üzerinde maden inşa etmek. Madenleri aradığımız cevherlerin en yoğun olduğu bölgeleri belirledikten sonra inşa etmekte fayda var. Böylece bu madenlerden daha yüksek miktarda cevher elde edebilir ve daha fazla kredi sağlayabiliriz.
Çıkarabildiğimiz madenler sırasıyla karbon, demir, gümüş, palladyum ve rodyum bulunuyor. Her biri diğerinden daha nadir, ama aynı zamanda birim başına daha değerliler. Karbon haricindeki diğer madenleri inşa etmek için önce araştırmak gerekiyor.
Diğer kredi kaynağı ise şehirlerde rastgele bulunabilen maden damarları, ortaya çıkabilen yetenekli ve popüler sporcu, komedyen ya da sanatçılar, başlayabilecek festivaller gibi kültürel kaynaklar.
Oyunun bu alandaki yaklaşımı da oldukça gerçekçi diyebiliriz. Zira Dünya dışında insan kolonilerinin kendine yeter duruma gelene kadar gelir kaynaklarının, nadir madenler ve kültürel ürünler olabileceği düşünülmekte.
Peki Oyun Nasıl Para Kazanıyor?
TerraGenesis temelde free to play, yani oynaması ücretsiz modelinde bir oyun. Mobil oyunların en az yüzde doksanı da bu modeli benimsiyor zaten.
Dolayısıyla, mobil uygulama ile para kazanma metodu olarak seçenekleri uygulama içi satışlar ve reklam gösterimleri oluyor.
Uygulamada satın alabileceğiniz çeşitli şeyler var: Genesis Point, Credits ve oynayabileceğiniz farklı gezegenler ve hatta sistemler.
Pek çok ücretsiz oyunda, premium birimi satın almak zorunda kalıyoruz. Çünkü oyun içi eylemlerle bu birimleri ya hiç edinemiyor ya da çok yavaş kazanabiliyoruz. TerraGenesis bu anlamda daha cömert.
Oyun içi reklam videoları “yakınımızdan geçen bir gemiden mesaj var, mesaj kısa bir videodan oluşuyor ve kabul edersek gelirimizi X değerde arttırabilir” şeklinde sevimli bir şekilde ulaştırılıyor. Bunları dilersek izliyoruz, dilersek geçebiliyoruz.
Bu reklamlar Genesis Point, bir saatlik maden gelir artışı ya da bir saatlik kültürel gelir artışı sağlayabiliyor. Hatta kimi reklamlar, bir saatliğine hem kültür hem maden gelirlerini arttırıyor aynı anda. Bu artışların %200 gibi oldukça kayda değer bir oranda olduğunu da belirtmeliyim.
Art arda reklamlar izlerseniz, bonusların süresi eklenerek artıyor. Dolayısıyla saatlerce bu %200 bonusu, aktif tutmak mümkün.
Diğer yandan, özellikle oyunun ilk başlarında bu reklamları izlemek neredeyse zorunlu. Zira başlangıçta yapmak gereken harcamalar ile az sayıda ve sadece karbon çıkaran madenlerin gelirleri pek de dengeli olamıyor.
Bu geliri arttırmak için ya da bitmiş olduğundan dolayı Genesis Point kullanabilmek için bolca reklam izlemek gerekebiliyor. Diğer yandan birkaç gün içinde bol zenginlik getiren madenleriniz ve şehirleriniz, bu ihtiyacı ortadan kaldırıyor diyebiliriz.
Keyifli Küçük Detaylarıyla Etkileyici Atmosfer
Öncelikle oyunun müziklerinin, sizi huzurlu ama gizemli tınılarıyla havaya sokacak cinsten olduğunu belirtmeliyim. Hatta konstrasyon gerektiren bir iş üzerinde çalışırken meditatif müzik olarak kullanılabilirler rahatlıkla. Belki bu yüzden olacak, oyunun soundtrack’ini de ayrıca edinebiliyorsunuz.
Ana menüde küçük bir ansiklopedi bölümü var. Burada hem oyun, hem de işin bilimsel kısmıyla ilgili güzel bilgiler bulabiliyoruz.
Oyun içinde mesajlar şeklinde gördüğümüz rastgele olaylar da var. Bunlar, atmosferi daha güçlendirmelerinin yanı sıra, size avantajlı ya da dezavantajlı sonuçlar sağlayabiliyor.
Örnek olarak; şehirlerinizdeki kolonistler, başyapıt kabul edilen çeşitli eserler ortaya koyarak sizlere bir kültür puanı kazandırabiliyor.
Öte yandan bir içecek, festival, spor turnuvası vb. zaman içinde popülerleşebiliyor.
Bu durumda bu ürünün veya etkinliğin tanıtımını yaparak düzenli bir gelir sağlayabilir ya da bunu halk arasında organik olarak popülerleşmeye bırakarak bir kültür puanı getirmesini sağlayabilirsiniz.
Diğer yandan bu olayların hepsi, olumlu değil tabii. Popüler politikacı ya da komedyenler, zaman zaman gerici mesajlar ile toplumunuzu etkilemeye çalışabiliyor.
Bu durumda hayli pahalı kampanyalarla halkı eğiterek bu durumu önlemek gerekiyor. Aksi halde gericiliğin, şehirlerinize yerleşmesini kabullenmek durumunda kalabilirsiniz.
Ayrıca şehirlerinizde yerel efsaneler de ortaya çıkabilmekte. Örneğin, Mars’ta kum fırtınası sırasında kayalarda bir yüz gördüğünü iddia eden ya da koruma giysisi olmadan gezegende yürüyen bir gezgin gördüklerini söyleyen vatandaşlarınız çıkabilir.
Tüm bunlar, gelişmekte olan yeni bir insan toplumunun yaşayabileceği süreçlerin oyuna hoş bir biçimde aktarılmasını sağlamış. Bu da yeni gezegenlerde yeni insan toplumları inşa etme sürecinde olduğunuz havasını güçlendiriyor.
TerraGenesis Uzay Meraklılarını Memnun Edecek Bir Strateji Oyunu
TerraGenesis, rahatlatıcı atmosferi, ilgi çekici konusu ve bilimsel dayanakları olan oyun mekanikleri ile gerçekten farklı bir strateji oyunu. Yüzde doksanı, birbirinin aynı görünen mobil oyun dünyasında farklı bir dokunuş diyebiliriz.
Eğer rahatlatıcı ve ilgi çekici, farklı bir mobil oyun tecrübesi arıyorsanız, uzay ve insanlığın uzaya yerleşmesi konusu benim gibi sizlerin de ilgisini çekiyorsa ve strateji oyunlarından hoşlanıyorsanız TerraGenesis’e göz atmalısınız.
Oyunu Android için buraya, iOS için buraya tıklayarak hemen indirebilirsiniz.