mobiluygulama.com

Türkiye’deki Taksi Çağırma Uygulamaları

taksi çağırma uygulamaları

İlk olarak 19. yüzyılda Almanya’da görülen, ülkemize girişi 20. yüzyılın sonlarına doğru olan taksicilik hizmeti ve dolayısıyla taksi çağırma uygulamaları, son günlerde “sarı taksi mi Uber mi” tartışmalarıyla birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizin gündemini de bir hayli meşgul etti.

Kendine has kuralları, kanunları olan bu taksilere eskiden sadece elimizi kaldırarak ulaşabiliyorken ve ücretini sadece ödeyeceğimiz zaman öğrenebiliyorken, şimdi tek bir dokunuşla istediğimiz yere çağırabilir, ödeyeceğimiz ücreti önceden öğrenebiliriz.

Gelin o zaman bu uygulamaları beraber inceleyelim, hangi uygulama nasıldır beraber görelim.

Uber

Toplamda 80 ülkede 650’den fazla şehirde hizmet veren ABD merkezli bu uygulamanın son durağı İstanbul oldu ve bir anda çok popüler oldu. Sarı taksilerimizin rantına direkt olarak talip olan bu uygulama, doğal olarak taksici abilerimizi bir hayli kızdırdı.

Sadece 2017 yılında 1.5 milyon kez indirilen bu uygulamanın bu kadar tercih edilir olma sebebi ise kullanışlı ve fiyatlarının uygun olması.

Şoför kullanıcılarına ait araçları müşterilerine yönlendiren bu uygulama, ayağınıza kadar gelip gideceğiniz yere kadar gayet konforlu bir yolculuk sunuyor. Üstelik gideceğiniz noktaya kadar olan fiyatı, size önceden bildirip ödemeyi de kredi kartınızla tek dokunuşla yapabiliyorsunuz.

BiTaksi

Şu anda sadece İstanbul ve Ankara’da faaliyet gösteren bu uygulamamız ise direkt olarak sarı taksiler üzerine kurulu bir uygulama.

Mart 2013’ten 2016 ağustosa kadar olan süreçte çoktan 2 milyon indirilmeye ulaşan BiTaksi, 2013 yılında piyasaya sürüldü ve sadece 4 ay sonra tam 2 milyon dolar yatırım aldı. Peki yerli ekonomiye katkısı ne kadar biliyor musunuz? Şirket rakamlarına göre tam 240 milyon TL.

Gerek yerli bir girişim olması ve gerek taksici esnafımıza kazandırması en çok hoşumuza giden tarafı tabii ki. Ama bu uygulamayı güzel yapan bir diğer nokta da istediğimiz sürücüyü seçme ve puan verme şansımızın olması.

Ayrıca 7/24 çağrı merkezi hizmeti sunması ve görme veya işitme engelli vatandaşlarımız için de kullanışlı olması bu uygulamayı daha da bir tercih edilir yapıyor. Sonuç itibari ile bu kadar kısa sürede büyüyerek %96 müşteri memnuniyetine sahip olmak kolay değil.

iTaksi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “akıllı şehir projesi” kapsamında geliştirilen ve boşta duran taksilerin yarattığı trafik sıkışıklığını önlemeyi hedefleyen iTaksi, 3 farklı otomobil seçeneği ile dikkat çekiyor.

Sarı, siyah ve turkuaz renkler ile ayrılan bu araçlardan sarı olanlar normal, turkuaz olanlar elektrikli, siyah olanlar ise üst segment sınıfından. Her sınıfın kendine ait fiyatının olduğunu da ekleyelim. Ayrıca iTaksi İstanbul Kart ile ödeme seçeneği ile rakiplerine karşı büyük bir avantajı var.

Taksi Çağırma Uygulamaları

Dünya değişiyor, şirketler dijitalleşiyor ancak insanların ihtiyaçları bâki kalıyor. Bu ihtiyaçları karşılayacak birileri de her zaman bulunuyor. Pek tabii önemli olan, ihtiyaçların ne kadarı karşılanıyor. Sahi, sizin taksi ihtiyacınızı en çok karşılayan uygulama hangisi?

Siz de Türkiye’deki taksi çağırma uygulamalarını denemek, ihtiyacınızı karşılayıp karşılamadığını anlamak için uygulamaları Android ve Apple mağazalarından edinebilirsiniz.