Hepimiz farkındayız ki uygulama tasarımı çağımızın en önemli ve aynı zamanda da en heyecan verici meslek dallarından biri olma yolunda hızla gelişiyor. Uygulama tasarımı konusunda yurt dışında birçok rakip bulunması bizim yatırımcılarımızın da ilgisini çekiyor ve pazarın büyüyüp değerlenmesine sebep oluyor. Bu da aklımıza elbette ki uygulama tasarımcılarının kazancı ne kadar? sorusunu getiriyor. Elbette ki uygulama tasarımcılarının sabit bir kazancı yok. Uygulama tasarımcısının kazanacağı para, uygulamasının ne kadar başarılı olduğuna göre değişir. Eğer siz de bir uygulama tasarımcısı olmak ve tasarladığınız uygulamalardan gelir elde etmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Uygulama Tasarımcısı Olmak İsteyenlere Öneriler
Uygulama tasarımcılarının kazancı oldukça merak edilen bir soru, buna verilecek cevap da elbette ki bu meslek alanında ne kadar başarılı uygulamalar geliştirebileceğinizden geçiyor.
Eğer ki uygulama tasarımcısı olmak istiyorsanız size verebileceğimiz en önemli öneri sürekli yeni çıkan ya da her hafta popüler olan uygulamaları keşfetmek ve incelemek. Uygulamanın hangi özellikleri size problem çıkarıyor? ya da uygulamanın sahip olduğu hangi özellik siz uygulamayı kullanırken işinizi kolaylaştırıyor ve hoşunuza gidiyor? Öncelikle tüm bu sorulara cevap bulmaya çalışın. Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sayesinde kendi tasarımınızın nasıl olacağı konusunda da kabataslak bir projeye sahip olabilirsiniz. Başarılı uygulamaların izlediği yöntemleri kopyalamaktan çekinmeyin ve uygulamadaki beğendiğiniz fikirleri siz de kendi uygulamanızı geliştirirken kullanın. Hatta kendi uygulamanız mükemmel olana kadar diğer başarılı uygulamaları taklit etmekten sakınmayın. Uygulama tasarlamak öyle çok da hemen olacak bir iş değil, bu konu için azimli ve istekli olmalı ve Android ya da iOS’taki yenilikleri takip etmelisiniz.
Uygulama tasarımında yaşanan en büyük problemlerden birisi de kişilerin uygulama tasarımını web dizaynına benzetmeleri. Halbuki ikisi de çok farklı iki ekol ve farklı ara yüzlere sahip. Web dizaynından uygulama tasarımı yapmaya geçecek olan kişiler tamamen yeni ve farklı bir platformla karşılaşmaya hazır olsunlar.
Uygulama Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Animasyon ve Gesture
Bu konu biraz ilginçtir. İlginç olmasının sebebi ise animasyon ve gesture’nin sadece uygulama tasarımcısının değil aynı zamanda programı yazan ekibin de yeteneğini sorguluyor olması.
Animasyon ve gesture kullanımı, uygulamayı kullanacak olan kişilerin uygulamayla ilk izlenimini olumlu ya da olumsuz şekilde etkiler. Animasyon kullanırken, kullanıcıya vermeniz gereken en önemli hissiyat yapmış olduğunuz uygulamanın akıcı ve hızlı kullanılıyor olması çünkü çoğu kullanıcı beklemekten sıkıldıkları için o uygulamayı vakit kaybetmeden siler ve maalesef bir daha da indirmezler. Uygulama tasarımcıları tarafından animasyon ve gesture kullanımı her ne kadar ikinci plana atılsa da bu konu wireframe aşamasında düşünülmesi ve karar verilmesi gereken bir konudur.
Buna ek olarak yazılımcılardan alacağınız geri dönüşler uygulamanızın bütün tasarımını etkileyebilir. Ayrıca aklınızda bulunmasında fayda var flat design ile artık birçok animasyon ve gesture daha fazla önem kazanmaya başlayacak.
- Font Kullanımı ve Font Seçimi
Font seçimi ve font kullanımı her tasarımda olduğu gibi uygulama tasarımı için de oldukça büyük bir önem taşıyor. Uygulamanın bütün etkisini sizin uygulama için seçmiş olduğunuz font büyüklüğü ve şekli etkileyebilir. Fazla kalın font ya da fazla ince font uygulamanızın okunabilir olmaktan uzaklaşmasına sebep olur ve uygulama kullanıcısında kötü bir intiba bırakır. Ayrıca uygulama tasarımınız için en iyi fontu saptayabilmek adına tasarımınızı bilgisayarınızdan değil de telefonunuzdan yapmanız çok daha iyi sonuç verecektir. Font seçimi ve kullanımında başarılı örnekleri incelemek için Medium ve Readability uygulamalarını inceleyebilirsiniz.
- Negatif Alan Kullanımı
En fazla hata genellikle negatif alan kullanımında yapıldığı için bence en çok dikkatinizi vermeniz gereken başlık burası. Negatif alan kullanımına karar vermeden önce kendi kendinize şu soruyu sorun: “Müşteri ya da kullanıcı bu sayfada neyi görmek istiyor? Neyi görmek istemiyor?”
Fonksiyonlarınızı kullanıcının kendisini özgür hissetmesine yetecek kadar sunun. Fazla fonksiyon ya da seçenekler uygulamanızı kullanan kişilerin kafasını karıştıracak bu da kaçınılmaz olarak mobil uygulamanızın başarılı olmamasına sebep olacaktır. Yapılan araştırmalara göre ara yüzü komplike olan uygulamalar kullanıcıyı tatmin etmemekte ve er ya da geç uygulamanın silinmesiyle sonuçlanmaktadır. Bu sebeple de uygulamanızda kullanacağınız negatif alanlar ile kullanıcıyı rahat hissettirmeli ve mobil uygulamanızda daha fazla vakit geçirmelerini sağlamalısınız. Negatif alan kullanımı başlığı altında size verebileceğimiz en iyi örnek ise popüler bir müzik uygulaması olan: Spotify.
- User Testing
Yapmış olduğunuz uygulama tasarımında ne kadar başarılı olursanız olun, uygulamanın kullanıcılarından alacağınız geri dönüşler sizin için uygulamanızı geliştirebilmek adına büyük bir rol oynamalı. Sizin başarılı diye düşündüğünüz uygulama tasarımınız diğer kullanıcılar tarafından farklı algılanarak beğenilmeyebilir ve bu durum da sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Hatta bu nedenle gerekirse tasarımı baştan başa değiştirmekten bile çekinmeyin. Unutmayın ki kullanıcı önerileri sizi her zaman daha iyi bir sonuca yönlendirecektir. Son olarak en merak edilen uygulama tasarımcılarının kazancı konusuna değinmemiz gerekirse, şunu belirtelim ki sabit bir kazanç yok. Yapacağınız uygulamayla elde edeceğiniz başarıya göre 3.000 – 15.000 arası bir kazanç sağlamanız mümkün. Zaman zaman hayal kırıklığına uğrayacak olsanız da asla azminizi ve isteğinizi kaybetmeyin.