mobiluygulama.com

Xiaomi Mi A1 İncelemesi: Fiyat/Performans Harikası

xiaomi mi a1 incelemesi

Mobil uygulamaları çalıştırmak için mobil cihazlar gerekiyor elbette. Sizler için zaman zaman ilgi çekici bulduğumuz modelleri inceleyeceğiz artık. İlk incelememizse, fiyat performans konusunda sınıfının belki de en önde gelen cihazı: Xiaomi Mi A1.

İncelemeden önce, kutu açılış videomuzla başlayalım:

Şık Tasarım

Cihaz gövde tasarımında son nesil iPhone’lardan ilham almış demek yanlış olmaz. Sade ama güzel bir tasarıma sahip. Arka kapağın mat metal oluşu cihazın güçlü bir kalite hissi vermesini sağlıyor. Bu anlamda, sınıfının üstünde kalitede bir gövdeye sahip diyebilirim rahatlıkla.

Xiaomi Mi A1 mat metal malzemeden yapılmış şık bir gövde ile geliyor.

iPhone’larda olduğu gibi, Xiaomi Mi A1 de pile erişmenize izin vermeyen telefonlardan. Zaten gövde tasarımının da iPhone 8’e benzediğini söyleyebiliriz.

Renk seçenekleri siyah, altın ve gül pembesi şeklinde. Sizi bilmem ama benim açımdan bu renk seçenekleri siyah ve siyah demek:) Diğer yandan, birbirinden farklı bu üç seçeneğin hemen her zevke hitap edecek bir cihaz sunabileceğini kabul etmeliyim.

Oldukça Tatminkar Donanım Özellikleri

Cihaz donanım bakımından sınıfı içinde oldukça etkileyici. 4GB RAM ve 32 ya da 64GB dahili hafıza seçenekleri sunulmakta. Ben 64GB’lık modeli tercih ettim; zira fiyat olarak arada çok önemli bir fark yok.

Cihazın işlemcisi Snapdragon 625 platformunda, 2.0GHz saat hızında ve 8 çekirdekli. Grafik işlemcisi ise Adreno 506. Adreno 506 biraz eskice olmakla birlikte, PUBG Mobile gibi yeni Android oyunlarının çoğunu yeterli kalitede çalıştırabiliyor.

Diğer yandan bunun gibi büyük haritalı oyunlarda zaman zaman küçük frame düşüşleri yaşanması mümkün.

Xiaomi Mi A1 video, fotoğraf ve oyun gibi ihtiyaçlarınıza cevap verecek kaliteli bir ekrana sahip.

5.5 inç büyüklüğündeki IPS ekran, 1920×1080 piksel çözünürlüğünde, renkleri de oldukça canlı.

Ekran kilidini açmak için cihazın arkasında, parmağınızın çok rahat erişebileceği noktada bir parmak izi algılayıcısı mevcut.

C-Type USB ve şarj girişinin yanı sıra, 3.5mm kulaklık/mikrofon girişi de mevcut.

Cihazda dilerseniz 1 adet micro SIM ve 1 adet micro SD kart, ya da 2 adet micro SIM kullanabilirsiniz. Ancak hem 2 SIM kart, hem de hafıza kartı seçeneği maalesef yok.

Diğer yandan, cihazın özelliklerine göre biraz hayal kırıklığı yaşatabilen yanı, pilinin yalnızca 3080 mAh gücünde oluşu. Büyük ekranlı, güçlü işlemcili bir cihaz için biraz daha güçlü bir pil daha iyi olabilrdi. Yine de internet ve oyun kullanımıyla bile en azından gün boyu sizi yarı yolda bırakmıyor.

Son olarak, Xiaomi Mi A1 bir diğer ilginç donanım daha sunuyor: Kızılötesi (Infrared) özelliği. Xiaomi’nin ilgili uygulamasını indirerek, bu özellik sayesinde cihazınızı klima, TV gibi pek çok cihaz için uzaktan kumanda olarak kullanmak mümkün!

Xiaomi Mi A1 cihazının iki ana kamerası burada yan yana görülüyor. Sol kısımda görülen flaş, çoğu cihazın aksine soluk mavi bir ton değil, daha sıcak bir renkte ışık vermekte. Bu da özellikle portre fotoğrafları için diğer flaşlara göre daha doğal sonuçlar verebilmekte. Cihazın açma kapama, ses ayarı ve parmak izi okuyucu kontrolleri de fotoğrafta görülüyor.

Etkileyici Ses Çıkışı

Cihazınızla müzik dinlemeyi ve video izlemeyi sevenlerden misiniz? Mesela ben öyleyim. Bu konuda, Xiaomi Mi A1 size oldukça güçlü bir hoparlör ve kulaklık çıkışı sunuyor. Sınıfındaki rakipler arasında bu alanda en güçlü cihazlardan biri, hatta belki en güçlüsü.

Diğer yandan en yüksek ses seviyesine gelindiğinde ses kalitesinin biraz kayba uğradığını belirtmeliyim.

Android’in En Saf Hali: Android One

Xiaomi Mi A1 adındaki A1’i Android One oluşuyla alıyor. Peki nedir Android One? Android’in Google tarafından geliştirilen saf versiyonu.

Hemen hemen tüm Android cihazlarda, cihaz üreticileri Android’i kendi özelleştirdikleri arayüzler ve ek uygulamalarla sunuyorlar. Bunlar estetik olarak hoş görünebiliyor ve ek özellikler sunabiliyor olsalar da sisteme genellikle ek yük olarak geri dönüyorlar.

Android One, işletim sisteminin “doğal” hali olduğundan performans bakımından genellikle bir tık önde oluyor bu yüzden. Android One’ın bir diğer avantajı da güncellemelerin diğer cihazlardan daha önce gelmesi.

Android One’lı oluşu sayesinde, Xiaomi’nin çoğu diğer modelinin aksine Mi A1, direkt olarak global pazar için tasarlanmış.

Cihaz Android 7 Nougat yüklü olarak geliyor, fakat son sürüm olan Android 8 Oreo güncellemesi de mevcut. Oreo sürümüne güncelleyen kullanıcıların bazıları, başlangıçta bazı sorunlar yaşamış gibi görünüyor; belirtmekte fayda var.

Kamera Özellikleri

Fotoğraf ve video severler için cihaz müthiş değilse bile tatmin edici sonuçlar verebiliyor. Arka kısımda iki farklı kamera var: 12 MP geniş açı ve 12 MP zoom. Ön kamera ise 5MP, 1080p özellikte.

Geniş açı kamera, iyi ışıkta kaliteli fotoğraflar üretebilmekte. Keskinlik, renk doygunluğu ve kontrast açısından oldukça başarılı. Diğer yandan düşük ışıkta biraz zorlanıyor. Lensin netleme mesafesi de oldukça yakın, dolayısıyla detay/makro tarzı çekimlere de imkan veriyor. Lens 35mm eşdeğeri olarak 26mm değerine denk gelmekte.

Tele kamera ise, iyi ışığa ihtiyaç duyuyor, düşük ışıkta kullanmak pek olası değil. İyi ışık koşullarında da keskinlik ve renk doygunluğu, geniş açıya göre biraz geride kalıyor; ancak yine de tatmin edici. Bu lensin 35mm eşdeğeri ise 50mm, dolayısıyla diğer lense göre yaklaşık 2X zoom sağlanmış oluyor.

Solda çift kameradan geniş olan ilki, sağda ise 2x zoomlu olan ikincisinin sonuçlarını görebilirsiniz. Aynı sahne, aynı yerden zoom farkını göstermek amacıyla çekildi.

Çekim tuşuna basılı tutarak seri çekim yapmanız mümkün. Kamera uygulaması, aynı zamanda manuel mod da sunmakta. Burada eğer fotoğrafçılık bilginiz yeterliyse ISO, enstantane gibi değerleri kendiniz ayarlama şansına sahipsiniz. Kamera aynı zamanda HDR, panorama, yüz tanıma, cilt temizleme gibi pek çok ek özellik de sağlıyor.

Cihaz video konusunda 2160p 30fps, 1080p, 720p 120fps gibi çeşitli seçenekler sunuyor. 2160p (4K) video diğer seçeneklere göre keskinlik, renkler ve kontrast olarak daha iyi sonuçlar vermekte. Ancak video kaydı oldukça kaliteli olmasına rağmen, videolarda ses kaydı, bu kalitenin maalesef biraz gerisinde kalıyor.

Peki Ya Garanti Durumu?

Xiaomi cihazlarında distribütör garantisi durumu, potansiyel alıcıların aklını kurcalayabiliyor. Resmi bir distribütör olmadığından cihazlar genellikle ithalatçıların garantisi altında.

Xiaomi Mi A1 cihazınızı güvenle alabileceğiniz yerler olduğunu söyleyebilirim. KVK garantili cihazlar bunlardan bir tanesi. KVK, aynı zamanda bir Türkçe kullanım kılavuzu da sunuyor.

Bir başka güvenilir kaynak olan hepsiburada da cihazı sunuyor. Eğer satıcı olarak hepsiburada’nın kendisi tarafından satılanı tercih ederseniz, yine bir sıkıntı durumunda güvence altında olacağınızı söyleyebiliriz.

Özetle: Xiaomi Mi A1 = Uygun Fiyata Kalite, Performans ve Şık Tasarım

Cihaz, en üst seviyede donanıma sahip değilse de orta sınıfın üstlerinde yer alıyor. Üstelik bu sınıf için oldukça yüksek bir kaliteyi, bu özellikleri sağlayamayan rakiplerinden daha uygun fiyatla sunuyor.

Mi A1, çoğu kullanıcının internet, video, müzik ve oyun ihtiyaçlarını başarıyla karşılayacak düzeyde. Uygulamaları akıcı olarak çalıştırmasının yanında, sade bir işletim sistemi olan Android One da yüksek performansla çalışmakta.

Fotoğraf kalitesi muhteşem değilse de oldukça güzel ve iki arka kamerası sayesinde optik zoom imkanı da sunuyor. 4K video imkanı da ayrı bir artı.

Diğer yandan, tüm oyunları en yüksek kalitede oynamak ve arka planda bir sürü uygulama kullanmak istiyorsanız cihazı yeterli bulmayabilirsiniz. Aynı şekilde fotoğraf ve videoda en üst kaliteyi arıyorsanız da bunun bir tık gerisinde kalıyor cihaz. Eğer bu özellikleri arıyorsanız, zaten daha üst seviye cihazlara göz atmak zorundasınız.

Son bir küçük eksi ise, pil gücünün cihazın ekran ve işlemcisine göre biraz sınırda kalıyor oluşu. Ancak genel özelliklere bakıldığında, “o kadar kusur, kadı kızında da olur” diyelim.

Bütçesi orta sınıf telefonlara yeten kullanıcıların, üst sınıf özelliklerine en çok yaklaşabileceği cihazlardan biri. Xiaomi Mi A1 cihazını tercih edecek okuyucularımıza, şimdiden güle güle kullanın diyorum.

Xiaomi Mi A1 ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Siz olsanız bu cihazı mı tercih ederdiniz yoksa rakipler markalardan birini mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.