Yabancı dil öğrenme olayı kimisi için hobi olabilir ama kimisi için zorunluluk artık. En az 2 dil bilmezseniz işsiz bile kalabiliyorsunuz. Hatta işsizliği bırakın, artık iki dil bilmeyeni restoranlara almayacaklar bile bence 🙂
Eh dil öğrenmek bu kadar önemli olmuşken bir kursa katılmak, dil okuluna gitmek gibi seçenekler var önünüzde ama bütçeniz yoksa yapamayacaksınız haliyle. Az bir bütçe ile ya da tamamen ücretsiz biçimde dil öğrenebilirsiniz artık.
Çok paranız yoksa her gün kullandığınız akıllı telefonunuz var. Akıllı telefonunuza indirebileceğiniz ve kullananların çok sevdiği 5 yabancı dil öğrenme uygulamasını sizler için sıraladım ve inceledim. Bazılarını kendim de uzun süreler kullandığım için size önerirken de gönlüm rahat haliyle.
busuu – İngilizce, Almanca, Fransızca +9 dil öğren
busuu’yu ilk kullandığımda web sitesinden kullanmıştım. Gayet etkili olduğunu düşünmüştüm. busuu’ya her gün 30 bin yardımsever ekleniyor ve 80 milyon kişi de sizlere dil öğrenin diye yardım etmek için bekliyor.
busuu ile 12 farklı dil öğrenebiliyorsunuz bunlar: İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça, İtalyanca, İspanyolca, Çince, Japonca, Portekizce, Lehçe ve Türkçe.
Uygulama, yabancı dil öğrenme konusundaki zorlukları ele alarak haftalık hedefler oluşturmuş. Sizi ayarladıkları öğrenme planına göre hedefinize ulaştırarak motive ediyorlar.
Günde sadece 10 dakika ayırarak öğrenmenizi vadeden uygulama, aynı zamanda sizin gibi öğrenmeye çalışan insanların oluşturduğu cümleleri çevirmenizi sağlayarak hem kendinizin gelişmesi hem de diğer insanların gelişmesine olanak sağlıyor.
Örneğin, ana dilinizi Türkçe seçtiğiniz takdirde; Türkçe öğrenmeye çalışan birisinin yazdığı cümleyi düzenliyorsunuz. Aynı şekilde sizin öğrenmeye çalıştığınız bir dilde yazdığınız cümleyi, kendi ana dili olan birisi düzenliyor. Böylece iki tarafta faydalanıyor.
Uygulamayı çevrimdışı kullanabiliyorsunuz. Bu sayede internete bağlı olmadan da pratiğinizi istediğiniz yerde yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda anahtar kelimelerle pratik yaparak kelime haznenizi geliştirebiliyorsunuz.
Önceden ücretsiz olan busuu, şimdilerde Premium ve ücretsiz olarak ikiye ayrılıyor. Tamamen ücretsizken, para kazanmak için bu kadar çok özelliği kısması busuu’yu benim gözümde biraz düşürdü. Ama parasını verince de pişman olmayacağınız kesin.
Bütün bunlar haricinde diğer uygulamalarda olan bütün özellikler busuu’da da var. Bu özelliklerden de diğer uygulamaların özelliklerini anlatırken bahsedeceğim.
Birazcık teknik bilgi vermek gerekirse uygulama, Apple App Store’da 31.600 kişinin geri bildirimiyle 4,7 puan alırken, Google Play Store’da Editörün Seçimi ve 10.000.000+ indirme sayısına sahip. 4,3 puanını da 204.928 kişinin geri bildirimleri sayesinde almış.
Son gelen güncellemesiyle de dil gelişiminizi takip edebileceğiniz yeni gösterge paneli ile dil öğrenme yolculuğunuza katkı sağlayacak geri bildirimler alacaksınız. Akıcı konuşma puanınızı görebilecek, kelime bilginizin zaman içinde ne kadar büyüdüğünü görebilirken gelişiminizi takip edebileceksiniz.
Mondly: Ücretsiz Dil Öğrenin
Mondly sadece bir kaç dakikada dil öğrenme vaadi veriyor sizlere. Ben kendim de kullandığımdan kesinlikle doğru olduğunu söyleyebilirim. 7-8 günlük çalışmayla bir kaç cümle kurabiliyordum.
Uygulamayı ben zaten tek başına incelemiştim. Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz ama ben yine de biraz bahsedeyim.
Mondly sayesinde Çekçe, Hırvatça, Fince, Persçe(Farsça), Macarca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Portekizce, İtalyanca, Rusça, Amerikan İngilizcesi, Norveçce, Danca, İsveçce, Korece, Japonca, Çince, Arapça, Flemenkçe, Tayca, Yunanca, Romence, Vietnamca, Endonezya Dili, Hintçe, İbranice, Lehçe, Bulgarca, Ukraynaca, Afrika Dili ve Türkçe öğrenebiliyorsunuz.
Mondly, her gün aynı saatte telefonunuza ders vaktinizin geldiğine dair bir bildirim yolluyor ve derse gelmeniz için uyarıyor. Her gün için ayrı konu belirleyen uygulama, Premium sahibi olmadığınız sürece kaçırdığınız günlerdeki dersi almanıza izin vermiyor. Kısacası dersi derste dinlemek gerekiyor.
Uygulama cümle çevirisi yapmanızı istediğinde, eğer cümlede bilmediğiniz bir kelime varsa veya fiil çekimlerini merak ediyorsanız, Mondly size üzerine tıkladığınız kelimenin çekimlerini gösteren bir açılır pencere sunuyor.
Uygulamanın VR hali de mevcut. Dil öğrenme uygulamaları arasında fark yaratabilmek adına 33 dilin yanı sıra VR desteği de vermesi uygulamanın bir diğer artısı.
Yine busuu ve diğer tüm yabancı dil öğrenme uygulamaları gibi Mondly de belirli hedeflerle öğretiyor. Her ne kadar gramer konusunda biraz aşağı kalsa da bunun sadece bir mobil uygulama olduğunu unutmamak gerek.
Mondly’nin busuu’dan ayrılan en belirgin ve iyi özelliği sanırım bütün bu özellikleri bedava veriyor olması. Premium ile kaçırdığınız dersleri ve ileriki dersleri görebiliyorsunuz ancak bahsettiğim gibi dersi derste dinlerseniz hiç sorun kalmıyor ve bedava dil öğreniyorsunuz.
Mondly de Google Play Store’da Editörün seçimi ve 1.000.000+ indirme sayısına, 96.014 kişinin geri bildirimleri sayesinde de 4,7 gibi bir puana sahip. Apple App Store’da ise Google Play Store’daki ratingini korumuş ve 5.600 kişiden toplamda 4,7 puan alarak istikrarı sağlamış.
Duolingo’yla Bedava İngilizce
Duolingo‘nun poplülerliği busuu ile yarışabilir, hatta geçebilir. Diğerlerine oranla en çok bilinen ve indirilenlerden bir tanesi. Ayrıca 6.213.129 kişinin geri bildirimiyle de 4,7 puan alması, kitlesinin ne kadar büyük olduğunun göstergesi.
Duolingo, yabancı dil öğrenme uygulamasından çok oyun gibi tasarlanmış. Oyun içerisinde canlarınız var ve yanlış yaptığınız takdirde canlarınız gidiyor. Canlarınız biterse en baştan başlamak zorundasınız. Küçük dersler yaparak seviye atlayabiliyorsunuz ve aylık olarak ödül kazanıyorsunuz.
Uygulama bir dili öğrenmek istediğinizde önce “Başlangıç mısınız?” ve “İleri seviye misiniz?” diye soruyor. Eğer başlangıçsanız, direkt olarak derslere başlıyorsunuz. İleri seviyeyi seçerseniz de önce bir sınava tabii tutuluyorsunuz ve sınavdan aldığınız puana göre eğitime devam ediyorsunuz.
Google Play Store’da 2013 yılında “En İyilerin En İyisi” seçilen Duolingo, bedava uygulama olmasına karşın gelirini reklamlardan sağlıyor. Eğitiminiz bittikten sonra çat diye musical.ly reklamıyla karşılaşıyorsunuz. İyi mi, kötü mü bilemedim.
Diğer tüm yabancı dil öğrenme uygulamalarında olduğu gibi Duolingo’da da hedeflerle öğrenme sistemi var. Aynı şekilde konulara da ayrılmış.
Dilerseniz kulüplere katılarak sizin gibi öğrenme aşamasındaki insanlarla sohbet ederek pratiklik kazanabilir, öğreniminizi geliştirebiliyorsunuz. Sadece girip bir “hi” bile demeniz yeterli. Sizin gibi öğrenme meraklısı bir sürü insan cevap verecektir.
Dilerseniz uygulamayı okulda, kendi sınıfınızda da kullanabiliyorsunuz. Öğretmenler dilerse Doulingo’yu derslere yardımcı olarak kullanarak öğrencilerinin ilerlemesini bir çizelge halinde görebiliyorlar. Doulingo; eğlenceli ve oyun tarzında derslerin, öğrencilerin dil konusunda motivasyonunu ve heyecanını diri tuttuğunu söylüyor. Çok da yanlış sayılmaz.
Ayrıca Doulingo’nun İspanyolca podcastleri ve makaleleri mevcut. Dilerseniz podcasti dinlerken bir yandan da okuyarak takip edebiliyorsunuz. Poscastlere iTunes, Google Play Music ve Stitcher üzerinden ulaşabiliyorsunuz.
Sitesinden Tinycards’a ulaşarak, sizin gibi insanların oluşturduğu ufak kelime kartlarıyla kelime alıştırması yapabiliyorsunuz. İsterseniz siz de kelime kartları oluşturabiliyorsunuz. Aynı zamanda ayrı olarak uygulaması da mevcut.
100.000.000+ indirme sayısına sahip bu uygulama ücretsiz olması ve özellikler için ücret talep etmemesiyle bir adım önce benim için.
Drops: Korece, Japonca ve daha fazlasını öğren
Drops biraz Duolingo gibi oyun mantığını benimsemiş ama daha da abartmış. Uygulamaya girdiğinizde öğrenmek istediğiniz dili seçtikten sonra yine diğer uygulamalarda olduğu gibi seviyenizi soruyor.
Başlangıç ve Orta seviyelerinden Başlangıç seviyesini seçtiğinizde hemen sizi temel derslere başlatıyor. Orta derseniz de sizi bütün uygulamalarda olan kısma yani her şeyin konu konu ayrıldığı bölüme geliyorsunuz. Herhangi bir seviye belirleme sınavına girmiyorsunuz.
Dil öğretme biçimi birazcık Mondly, birazcık Duolingo tarzında. Bunlardan farklı olarak bulmaca tarzında alıştırmaları da var. Uygulamanın içinde Zor Kelime Dojosu sekmesi var. Bu alandan pratik yapabiliyorsunuz. Eğer yeni başladıysanız 50 ve daha fazla kelime öğrenmeden kullanamıyorsunuz.
Koleksiyon kısmında da öğrendiğiniz kelimeleri görebiliyorsunuz. Fakat bu özellik Premium. Sadece Premium sahipleri daha önce öğrenilen tüm kelimeleri ve kelimelerin kuvvetlerini bir bir görebiliyor.
Uygulamada daha önce diğer uygulamalarda görmediğim Ayarlar sekmesinde çok fazla ayrıntı mevcut. Dil öğrenirken lazım olabilecek ayarları burdan yapabilmeniz uygulamanın bir artısı.
Kelime Öğrenme Üzerine Oluşturulmuş
Uygulama bu 4 sekmeden oluşuyor ve başka bir şey de bulunmuyor içinde. Tamamen kelime öğrenme üzerine eğlenerek öğretmeyi amaçlayan bir uygulama. Kelime öğrenimini illüstrasyonla kolaylaştırıyorlar. Kelime öğrenmek her ne kadar önemli de olsa, konuşma ve pratik yapma konusunda uygulama bence yetersiz.
Her geçen gün bünyesine yeni diller eklemeye devam eden Drops şu an, 30’un üzerinde dilde eğitim veriyor. Bu diller; Korece, Japonca, Çince (Mandarin & Kanton), İspanyolca(Kastilya & Latin Amerika), İngilizce (Amerikan & Britanya), Fransızca, Felemenkçe, Almanca, Hollandaca, İtalyanca, Rusça, Portekizce (Avrupa & Brezilya), İbranice, Arapça, Türkçe, Tagalog (Filipin dili), Tay dili, Vietnam dili, Endonezya dili, Danimarka dili, Danca, İsveçce, Norveçce, İzlandaca, Macarca, Hintçe, Lehçe ve Esperanto dili.
Ücretsiz, tam bir pakette hızlı ve çok eğlenceli olarak adlandırdıkları, günlük 5 dakika öğrenme süresi, 99 konu ve 1700’den fazla kelime mevcut. Daha istekli dil öğrenicileri, daha fazla ilerleme sağlamak ve tabi ki sınırsız öğrenme süresi için, premium özelliklere abone olabilirler.
Drops, Google Play Store’da 1.000.000+ indirme sayısına sahip. 39.168 kişi de uygulamaya 4,7 puanı layık görmüş. Apple App Store’da 11.400 kişi ise bu düzeni bozarak 4,8 puan vermiş. Şu ana kadar ki uygulamalardan en çok yıldız alanı Drops oldu. Demek ki farklı eğitim şekli insanları etkilemeyi başarmış.
Memrise Dil Öğren
Memrise, 2017 yılında Google Play’in “En İyi Uygulama” ödülünü almış ve 2016 yılında “iPad App of the Year” olarak seçilmiş.
Dil öğrenmeyi Duolingo ve Drops gibi oyun haline getiren bir uygulama. Video üzerinden eğitime ağırlık veren bu uygulamayla macera oyunları eşliğinde görev tamamlayarak dil öğrenmeye çalışıyorsunuz.
Her yabancı dil uygulamasında olduğu gibi Memrise’da da aşamalı olarak ilerliyorsunuz. Konu konu ve seviye seviye ayrılıyor ve seviyler birbirini açıyor. Yani birinci seviyeyi açmazsanız ikinci seviye açılmıyor.
Memrise’da çevrim dışı kullanılabilen uygulamalardan bir tanesi. Uygulamanın 35 milyon kullanıcısı var. Becerilerinizi oyunlar, sohbet botları ve 30 binin üzerinde video ile geliştirmenizi vadediyor.
Bu videolar da ana dilini konuşan insanlarla oluşturulmuş. Yani İngilizce öğrenmek istiyorsanız izlediğiniz video bir İngiliz, Japonca öğrenmek istiyorsanız video bir Japon ile oluşturulmuş. Bu sayede kültür ve dil yapısının canlı kalacağını düşündüğümden aşırı mantıklı buldum.
Diğer bütün uygulamalarda olduğu gibi bu uygulamada da konuşma sırası size geldiğinde sessinizi kaydederek telaffuz çalışabilir, günlük hedeflerinizi tamamlayarak kendinizi motive edebilirsiniz.
Oynatarak öğretme kısmına girmeyeceğim. Her uygulama kendine göre farklı oyunlar ayarlamış hepsini yazmak ve sizi sıkmak istemiyorum.
Açıkcası diğerlerine göre Memrise’ı zayıf buldum. Kullanış açısından da bir tık karmaşık olduğunu düşünüyorum. Her şey bu kadar karmaşıkken tıpkı busuu gibi bütün özellikleri Premium yapmaları hoşuma gitmedi.
Mondly gibi, Duolingo gibi, Drops gibi büyük çoğunluğu ve hatta tamamı ücretsiz uygulamaları gördükten sonra diğer uygulamalardan onları geçmesini bekliyorsunuz ama malesef her şey her zaman istediğimiz gibi olmuyor.
Çok Az Dil Seçeneği
Bütün bunların yanında uygulamanın size öğretebildiği dil sayısı sadece 11. Onlar da; İngilizce, İngilizce(Amerikan), Almanca, Rusça, Fransızca, Korece, İspanyolca, Arapça, Japonca, Japonca(Latin) ve İtalyanca.
İsteyen istediği gibi bu uygulamayı yılın uygulaması seçsin, en iyi uygulama ilan etsin; bence diğerlerine oranla daha işlevsiz bir uygulama. Tıpkı Drops gibi kolaya kaçarak kelime öğretme üzerinden ilerlemişler ama beni tabii ki tatmin etmedi. Sonuçta kelime bilmek bile bir yere kadar bir araya getiremedikten sonra…
Bir kısım istatistiklere bakacak olursak; Google Play Store’da 10.000.000+ indirme sayısı ve 1.096.666 geri bildirim sayısına sahip. Bütün bunlar sonucunda da 4,7 puanıyla Memrise da Google Play lanetini bozamıyor. Apple App Store’a baktığımızda sağlıklı bir oy sayısı göremedim bu yüzden size olanı iletmem yanlış olabilir.
Aslında indirme sayılarına ve geri bildirim sayılarına baktığımızda uygulamanın sevildiği aşikar ama dediğim gibi diğerlerinin yanında sönük kaldığını düşünüyorum.
Yabancı Dil Öğrenme Uygulamaları Sayesinde Kendinizi Geliştirin!
Sizler için en beğenilen ve sevilenler arasından 5 yabancı dil öğrenme uygulamasını denedim ve inceledim. Bütün uygulamalar Google Play Store’da Editörün Seçimi aynı zamanda.
Bahsettiğim uygulamaların neredeyse hepsinin alt uygulaması var. Yani, sadece Fransızca öğrenmek istiyorum diyorsanız Mondly’nin veya Drops’un Fransızca üzerine geliştirilmiş uygulamasını indirerek tek bir dil üzerine çalışabiliyorsunuz.
Benim yukarıda verdiğim linkler genel uygulamaların linkleri, özel olarak istediğiniz dilin uygulamasını geliştiricilerin Google Play Store veya Apple App Store sayfalarından edinebilirsiniz.
İncelediğimiz uygulamalardan sadece Duolingo sizden ek özellikler için Premium istemiyor. O da reklam görmeye mahkum ediyor sizi… Sizler de yaptığım incelemelerden hoşunuza gideni indirip hemen dil serüveninize atılabilirsiniz.
Kurslara para vermek istemiyorsanız çok ufak meblağlar vererek bu yabancı dil öğrenme uygulamalarıyla dil öğrenebilirsiniz. Umarım sizler için faydalı bilgiler vermişimdir. Okuduğunuz için teşekkürler, arigato, thank you ve merci. Bu kadarcık dil biliyorum 🙂